Cégvilág

Rálép a salétromsavgázra a Borsodchem

Az eddiginél több tömény salétromsavat szeretne gyártani a Borsodchem Zrt., (BC) hogy többet termelhessen a poliuretán egyik alapanyagából is – tudta meg a Világgazdaság.

Jelenlegi környezethasználati engedélye alapján a sav híg, 68 százalékos változatából évi 440 ezer tonnát állíthat elő, a tömény, 98,5 százalékosból pedig évi 220 ezer tonnát. Ez utóbbit növelné évi 300 tonnára, amihez CNA2 néven új töményítő üzemet építene. (A továbbiakban az eddigivel azonos mennyiségben gyártaná a híg salétromsavat.)

Az említett poliuretán alapanyag a toluolilén-diizocianát. Az izocianátok főként az építőiparban és a hűtőgépiparban használt kemény szigetelőhab gyártására szolgálnak, de vásárol belőle a jármű- és a bútoripar is. A társaság tavaly az izocianát termelése növekedése miatt diverzifikálta alapanyag-beszerzését, azaz új beszállítókat vont be.

A Borsodchem másik két fő termékcsoportja a PVC por és a marónátron. Erre az évre 400 millió eurós, jóváhagyott beruházási tervvel rendelkezik, de ebből 353,9 millió eurónyi a múlt évről áthúzódó projekt. A tervből közel 311 millió euró a társaságnál, 89 millió eurónyi a leányvállalatainál zajlik.

Fotó: Vajda János / MTI

Nemzetközi szabvány szerint készült, euróban megadott beszámolója szerint 2020-ban a BC csoport konszolidált árbevétele 1511,2 millióra euróra nőtt a 2019-es 1488 millió euróról, és emelkedett az adózott eredménye is: 184,8 millió euróról 228,4 millióra.

A konszolidációba a BC tizenkét leányvállalat eredményét vonta be, ezek a 66,67 százalékos ellenőrzése alatti BC-KC Formalin Kft-n kívül a 100 százalékos tulajdonában vannak. Jellemzően az energiaellátásával és termékeinek forgalmazásával foglalkoznak, de van közöttük egy hotelt és éttermet üzemeltető kft. is. A nem magyarországiak Olaszországban, Kínában, Brazíliában, Oroszországban és Svédországban működnek. Van két olyan speciális célú vállalat is, amelyben nincs részesedése, de vele szorosan együttműködik: ezek a BorsodChemnek 2017 óta PVC alapanyagot gyártó Borsod-Chenfeng Chemical Kft., valamint a BC-Therm Kft.

A Borsodchem saját és leányvállalatainak többsége jövedelme után a magyar jogszabályok szerint adózik. Az energiaellátó cégeket (BC-Erőmű Kft, illetve BC-Energiakereskedő Kft.) az energiaellátók jövedelemadója is terheli, ez tavaly és 2019-ben is 31 százalékos volt. A vegyipari társaság 2020-ben jogosult volt fejlesztési adókedvezményre a 2016-ban átadott sósavkonverziós üzeme kapcsán, valamint a 2018-ban üzembe helyezett membráncellás klór üzemi beruházása alapján. További adókedvezményre lesz jogosult a folyamatban lévő anilin és a HPM (hőre lágyuló poliuretán) projekt beruházása után. A 145 millió eurós (48 milliárd forintos) anilinprojekt – mint a Világgazdaság már megírta – átadása után a Borsodchem már nem kényszerül arra, hogy Kínából importálja az anilint. A 60 millió eurós (20 milliárd forintos) HPM-üzemben a hétköznapi életben is használt termékek sorát állítják elő. Ez lesz az első olyan termék Magyarországon, amely a Wanhua licence alapján készül.

A BC  2020. decemberében a Wanhua Chemical (Hungary) Holding Co. Kft-nek 71,8 ezer dolláros hosszú lejáratú kölcsönt folyósított. Felvett egy 30,005 millió eurós forgóeszközhitelt egy – a pénzügyi jelentésében meg nem nevezett – belföldi hitelintézettől úgy, hogy a bankkal árfolyam- és kamatláb fedezeti ügyletet is kötött. Augusztusban a Wanhua csoport egy tagjával 150 millió eurós hitelkeret szerződést kötött, majd egy külföldi pénzintézettel megállapodott egy további, 50 millió eurós rövid lejáratú kölcsönről. 2020. decemberben a koronavírus-járvány következtében kialakult nehézségei leküzdésére egyszer 20 millió, egyszer 30 milliós euró Exim kárenyhítő hitelt vett fel forgóeszköz- és beruházási igényeinek finanszírozására.

A Borsodchem közvetlen, 100 százalékos tulajdonosa a kínai Wanhua csoporthoz tartozó, luxemburgi Mount Tai Chemical Holding Company S.á.r.l. 

   

BorsodChem Zrt. salétromsav
Kapcsolódó cikkek