Össztűz alá került az IKEA atlantai áruháza, miután a cég a rabszolgaság eltörlésének emléknapjára sokak szerint rasszista menüt állított össze – közölte a CBS46 amerikai televíziócsatorna. A svéd üzlethálózat helyi vezetősége előzetesen e-mailben küldte ki az alkalmazottaknak az ételmenü összeállítását azzal a céllal, hogy értékeljék, milyen fogadtatása lenne, ha

a többi között sült csirkével és görögdinnyével is kedveskednének a vásárlóknak a cég éttermében

Fotó: Robyn Beck / AFP

A döntéshozók között nem voltak fekete munkavállalók, és a csatorna emlékeztetett arra, hogy az ételek összeállítása egybecseng azzal a sztereotípiával, amely a rabszolgák étkezéséről alakult ki több mint egy évszázada az Egyesült Államokban.

Az alapvetően szegény, fekete családok a legolcsóbb és a legegyszerűbb ételt tudták maguknak megengedni, például a sült csirkét vagy a különböző gyümölcsöket, amit ebédre és vacsorára is fogyasztottak. A National Public Radio nevű csatorna felhívta a figyelmet, hogy az afroamerikaiak rasszista ábrázolásához tartozik a sült csirkét vagy görögdinnyét fogyasztó rabszolga megjelenítése, például az 1915-ös A nemzet születése című Ku-Klux-Klan-párti filmben szintén megjelent ez a fajta ábrázolás. „Azt az ételt, amelyet kézzel kell fogyasztani, a többségi társadalom mocskosnak tartotta” – nyilatkozta Claire Schmidt, a Missouri Egyetem professzora. Hozzátette, az étkezési szokások is egyértelműen meghatározták egy embernek vagy csoportnak a társadalomban betöltött szerepét.

Sokunkat felháborított ez az ötlet. Többen is ott akarták hagyni a céget, és mintegy kéttucatnyian már másnap be sem jöttek dolgozni

– mondta egy névtelenséget kérő munkavállaló. A cég visszavonta a menüt, majd bocsánatot kért, azonban az alkalmazottak szerint az emléknap másnapján is elérhető volt a bántónak tartott ételsor.

Csak később törölték az étlapot, arra gondolva, hogy akit felháborított a Juneteenth-menü az úgysem jön be az áruházba az elkövetkező napokban

– nyilatkozta egy munkatárs. A felülvizsgált menüben már kukoricakenyeret, burgonyapürét és fasírozottat is lehetett kapni.

Az IKEA szóvivője szerint a lánc azon dolgozik, hogy a következő alkalommal átgondoltabban emlékezzenek meg a rabszolgaság eltörlésének emléknapjáról. „Nagyra értékeljük munkatársaink véleményét, ezért megváltoztattuk az étlapot, miután visszajelzést kaptunk, hogy a kiválasztott menü nem tükrözi azokat a hagyományos ételeket, amelyeket történelmileg a Juneteenth-ünnepségek részeként fel lehetett volna szolgálni” – mondta a szóvivő.

A menüt a Juneteenth emléknapon kínálták, maga a név a június és a tizenkilencedike szó angol megfelelőjének összevonásából jött létre, azt tükrözve, hogy az ünnep dátuma június 19. Ezen a napon hirdették ki 1865-ben a rabszolgaság eltörlését. A napokban Joe Biden amerikai elnök írta alá azt a törvényt, amely szövetségi ünneppé nyilvánította ezt a dátumot.