Az IKEA, a világ legnagyobb bútorgyártó cége megújuló energiaforrást kínál a svéd háztartások számára szeptembertől. Az Ingka Group — amely világszerte a legtöbb IKEA üzlet tulajdonosa — szerint a háztartások napelemparkokból és szélparkokból vásárolhatják majd meg a megújuló forrásokból származó elektromos energiát — számolt be a Reuters.

Fotó: TT News Agency / AFP

Az Ingka partnercége, a Svea Solar gyárt majd a napelemeket az IKEA részére. A cég az északi energiatőzsdéről, a Nord Poolról fog elektromos áramot venni, melyet pótdíj nélkül kínál eladásra, a háztartások pedig fix havi díjat fognak fizetni a szolgáltatásért cserébe. 

Az IKEA közleménye szerint a vásárlók egy mobilalkalmazás segítségével követhetik majd nyomon, mennyi energiát termeltek, és a megtermelt energiatöbbletet eladhatják.

Jonas Carlehed, a svédországi céf fenntarthatósági vezetője úgy fogalmazott, hogy reményei szerint a megújult forrásokból származó villamosenergia, valamint az IKEA által kínált napelemek az összes piac számára elérhetővé válnak. 

Szeretnénk, ha a megújuló forrásokból származó elektromos energia bárki számára megfizethetővé és elérhetővé válna

—  fogalmazott közleményében a vállalat.  

Az Ingka cég tervei szerint a megújuló energiát 5 évnél nem régebbi napelemparkokból és szélparkokból fogják kinyerni, ezzel is ösztönözve további parkok létesítését. 

A svéd multicég klímavédelmi törekvései között szerepel, hogy 2030-ra klímapozitívvá váljon, amely azt jelenti, hogy évről évre fokozatosan csökkentené a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.

A cég megújuló energiapiacra való belépése amellett, hogy új bevételi forrást jelent az IKEA-nak, közvetett módon hozzájárul a cég klímavédelmi célkitűzései eléréséhez, ugyanis a cég ökológia lábnyomának 20 százalékát teszi ki a megvásárolt termékek használatából adódó energiafelhasználás.