Hétfőtől tölthetik le az Apple legújabb operációs rendszerét azok, akik legalább a telefon 6S-verziójával rendelkeznek, bár ahhoz, hogy minden funkció tökéletesen működjön, az iPhone XS-re vagy annál modernebb telefonra van szükség – írja a Wired.

Fotó: Brooks Kraft / Apple Inc. / AFP

A telepítés előtt persze érdemes biztonsági mentést készíteni, akár a cég iCloud-rendszere segítségével, és a telepítéshez nem árt ha van wifi és a telefon a töltőre van dugva. Amint ez megvan, nézzük, mi változott.

FaceTime

A FaceTime a megújulás után a Zoom és a Google Meets videókonferencia-szoftvereihez közeledett, így egy rácson keresztül több emberrel is társaloghatunk, hasonlóan a Zoomhoz. A portrémód hasonlít a fényképeknél található hasonló nevű funkcióhoz, az arcunkat látja élesen beszélgetőpartnerünk, míg a háttér elmosódik. Linkeket is küldhetünk barátainknak, amivel az Androidot vagy Windowst használók is csatlakozni tudnak a beszélgetéshez. A hang térbeli lesz, és lehetséges lesz kiszűrni a háttérzajokat, vagy épp fordítva, elküldeni az összes hangot a környezetünkből.

Értesítések

Megújulnak az értesítések, és lehetőség lesz „Ne zavarj” módra is, amikor azokat nem kapjuk meg, sőt, ezt státuszüzenetként mások is látni fogják. A nem annyira fontos értesítések összefoglalóját is kérhetjük, így azok megadott időben érkeznek csak meg hozzánk. Hogy mi kerül ezek közé, azt mesterséges intelligencia fogja kitalálni, mely folyamatosan fejlődik a viselkedésünk alapján, persze csak ha akarjuk. A kezdőképernyőt is különbözőképpen állíthatjuk be, attól függően, hogy épp otthon vagy a munkahelyen vagyunk, esetleg alszunk. Akinek ez a három funkció kevés, 10 saját kezdőképernyőt állíthat be, amelyek automatikusan kapcsolnak be, helytől vagy épp időtől függően, de ki is kapcsolhatók, ha épp arra van szükségünk.

Jobb Safari, szövegfelismerés, fényképes emlékek

Megújul az Apple böngészője is, így könnyebb lesz azt egy kézzel használni. A címsor felülről a képernyő aljára kerül és el is tűnik, amint elkezdjük a weboldal tanulmányozását. Megérkeznek a Safari-bővítmények is az iOS-re. A kamerát szövegre irányítva azok másolhatók lesznek, de ez a fényképeinken is működik, így lefotózott címekről pillanatok alatt tudunk  térképre, lefotózott telefonokról a hívásra jutni. Az Apple Music és Photos kombinálásával mini filmeket tudunk készíteni az emlékeinkből.

Megújult térkép

A térkép első körben négy országban – Spanyolország, Portugália, Olaszország és Ausztrália – lesz részletesebb, több információt kaphatunk bizonyos negyedekről, láthatjuk a szintkülönbséget és hasonlók. Az autópálya-kereszteződések vezetés közben 3D-ben jelennek meg, így még jobban meg tudjuk találni, hogy melyik sávban is kellene mennünk. Tömegközlekedésnél a térkép szól, hogy hol kell leszállni, és ha utána nem tudjuk, merre kell menni, elég a kamerát valamelyik épület felé fordítanunk és máris megjelenik a jó irány.

Megosztás

Az üzeneteinkben megosztott dolgok a megfelelő alkalmazásokban lesznek elérhetők a „megosztották velünk” címszó alatt, legyen szó hírekről, képekről, zenékről, tv-műsorokról, podcastokról és egyebekről.

Spotlight, egészség, iCloud+

Megújul a Spotlight, több részlettel, és akár alkalmazásokat is telepíthetünk vele. Az egészségünkkel kapcsolatos adatokat is könnyebben oszthatjuk meg szeretteinkkel, de akár koronavírustesztjeink és oltásaink adatait és tárolhatjuk, míg az iCloud+ az iCloud felhasználói számára kínál újdonságokat.

Mindez persze csak egy része az újdonságoknak, számos egyéb szolgáltatás is megújul, az időjárás alkalmazástól az üzenetküldésig vagy épp a Siriig. És még több minden érkezik hamarosan az operációs rendszerre, a jogosítványtól a digitális igazolványig és az okos zárakhoz használható kulcsokig, hasonlóan a slusszkulcshoz, amit már a múlt évben is hozzáadhattunk a telefonunkhoz.