A világ egyik legismertebb játékkiadó vezetője mindvégig tudott a cégen belüli szexuális visszaélésekről –  állítja cikkében a The Wall Street Journal.

A lap beszámolója szerint a szexuális zaklatási és kirekesztési ügyek miatt Kaliforniában a nyár vége óta hatósági vizsgálat alatt álló 

Activision Blizzard nevű cég vezetője, Bobby Kotick eltussolta a vállalat igazgatótanácsa elől a visszaéléseket.

Tüntetés a vezérigazgató ellen Fotó: DAVID MCNEW / AFP

A cég egyik vezetője, Dan Bunting ellen 2017-ben tett panaszt egy női alkalmazott szexuális zaklatás miatt, az ügyet azonban csak 2019-ben sikerült kivizsgálni, végül a férfi menesztése mellett döntöttek.

Kotick erre személyesen közbelépett, így menesztés helyett fegyelmi eljárással megúszta a stúdióvezető. 

A vezérigazgató körül is számos botrányról beszámolt a The Wall Street Journal, például:

Bobby Kotick 2006-ban az asszisztensét halálosan megfenyegette egy hangüzenetben, ezt később a vezérigazgató is elismerte. 2007-ben a vezérigazgatót a magángépén dolgozó utaskísérő perelte be, mert a nőt állítólag zaklatta a pilóta. Kotick menesztette a stewardesst, majd egy évvel később 200 ezer dollár kifizetéssel elsimította az ügyet, de a szóvivője tagadja, hogy Kotick rúgatta volna ki a nőt. 

A lap arról is írt, hogy Frances Townsend, aki a Blizzard női alkalmazottait támogató szervezetet vezette, levelet küldött a cégen belül arról, hogy a hatósági vizsgálat hiteltelen képet állít a cégről, a vádak pedig teljesen alaptalanok. A The Wall Street Journal szerint a levelet 

valójában nem Townsend, hanem Bobby Kotick írta, majd az e-mail keltette hangokra reagálva bocsánatot kért a levélért a munkavállalóktól. Az viszont nem szerepelt benne, hogy a levél miatt támadott Townsendnek nem volt köze a kommunikációhoz.

Az Activision Blizzard igazgatótanácsa nyilatkozatot adott ki a cikkre reagálva, amelyben azt írták, továbbra is „bizonyosak” abban, hogy Kotick „megfelelően kezelte a munkahelyi problémákat, amelyekre felhívták a figyelmét”.