A legnépszerűbb videómegosztó platform, a TikTok egyik korábbi moderátora, Candie Frazier beperelte a céget, azt állítva, hogy az ott végzett munka negatívan befolyásolta mentális egészségét, miután folyamatosan pszichésen megterhelő videótartalmakat kellett ellenőriznie — írja a BBC.

A hölgy szerint naponta — akár 12 órán keresztül is — olyan felvételeket kellett néznie, amelyek erőszakot tartalmaztak, azok ugyanis szexuális abúzusról, kannibalizmusról, népirtásról, tömeges lövöldözésekről, gyermekek szexuális zaklatásáról és állatok megcsonkításáról szóltak.

Frazier, aki csak közvetve volt a cég alkalmazottja, ténylegesen a Telus Internationalnek dolgozott, elmondta, hogy naponta több száz videót kellett megnéznie, és

a mai napig poszttraumás stressz szindrómával, többek közt szorongással és depresszióval küzd, ezért beperelte a TikTokot és annak anyavállalatát, a kínai Bytedance-t is.

A TikTok szeptemberben jelentette be, hogy havonta már több mint egymilliárd ember használja az alkalmazást, ezáltal a Cloudflare informatikai biztonsági cég szerint a találatok számát tekintve a Google-t is megelőzte.

A per irataiból kitűnik, hogy a cég szigorúan ellenőrizte a tartalom moderálásának módját és menetét. Előfordult, hogy akár tíz videót is egyszerre kellett ellenőriznie ahhoz, hogy kezelni tudja a moderálandó tartalommennyiséget.

Fotó: Shutterstock

Azt állítja, hogy a TikTok nem tartotta be a tartalommoderálás káros hatásának csökkentését célzó szabványok előírásait, és hogy a cég megsértette a kaliforniai munkajogot azzal, hogy nem biztosított biztonságos munkakörnyezetet. Kifogásolta azt is, hogy a 12 órás műszak alatt a moderátoroknak az ebédidőn kívül az első négy munkaóra után 15 perc szünetet, majd minden további két órában 15 perc szünetet engedélyeztek. 

A TikTok nem kommentálta a folyamatban lévő ügyet, de hangsúlyozta, hogy a cég mindent megtesz annak érdekében, hogy komfortos munkakörnyezetet teremtsen alkalmazottai részére. 2020-ban egy másik közösségi média nagyhatalom, a Facebook egyezett bele abba, hogy 52 millió dollár kártérítést fizessen azoknak a moderátoroknak, akiknél munkájuk miatt poszttraumás stressz szindróma alakult ki.