Terv szerint az idén szilveszterkor teljes mértékben szabadon lehet majd értékesíteni és felhasználni pirotechnikai eszközöket tudta meg a VG. Tavaly a koronavírus-járvány elleni egészségügyi védekezés részeként, a kormány döntése nyomán elmaradt az év végi szezon. Ezúttal viszont a szokott rendben készülnek a piaci szereplők. 

Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról tájékoztatta a VG-t, hogy a tűzijátékokat árusító helyek engedélyezési eljárásai december eleje óta zajlanak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken, jellemzően plázák, vagy nagy üzletek parkolóiban felállított konténerekben. 

Ez több mint hatszáz konténert jelent. Ezeket a rendőrség és a katasztrófavédelem is folyamatosan ellenőrzi 

emelte ki. 

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Molnár István, a pirotechnikai termékek értékesítésében Magyarországon piacvezető Absolut Pyro Kft. kereskedelmi igazgatója ugyancsak országosan 600 körüli értékesítési pontot becsült lapunk érdeklődésére. Ugyanakkor rámutatott, hogy ez mintegy 100-150-nel elmarad a 2019-es, jócskán 700 fölötti árusítóhelytől. 

Ennek alapvetően két oka van, egyrészt a pandémia következtében több cég is csődbe ment, másrészt sok pirotechnikus befejezte a tevékenységét. 

Márpedig az értékesítés pirotechnikai szakember jelenlétéhez kötött

magyarázta.

A piac mindenesetre optimistán várja az év végi rohamot és azzal kalkulál, hogy a szilveszteri bulik alapkelléke lesz a tűzijáték. A vásárlói kosár értékét egyelőre nehéz jósolni, mindenesetre a 2019-es árszinthez képest általánosságban 5 százalékos drágulásra számíthatnak a fogyasztók. 

Ez azonban eltörpül amellett, mekkora mértékű áremelkedés néz ki jelenleg 2022-re. 

A szakértők szerint bőven kétszámjegyű dráguláshoz vezetnek a globális logisztikai láncok töredezettségei (a tengeri szállítási díjak 4-5-szörösükre ugrottak), az ugyancsak világszerte tapasztalható inflációs hatás, illetve a hazai bérnövekedés.

A hazai szektor éves forgalma néhány milliárd forint, 2021. jobban sikerült 2020-nál, de még messze alatta van a 2019-es szintnek. Jövőre ráadásul a pirotechnikai szegmensnek is meg kell küzdenie az árubeszerzés nehézségeivel és esetlegesen az áruhiány problémájával. Az itthon eldurrogtatott pirotechnikai termékek, mintegy évi 50-60 konténernyi (egy konténerbe átlagosan nagyjából 15 ezer kilogramm fér) áru döntő többsége Kínából származik. Az ázsiai országban viszont konténerhiánnyal van, a Covid-protokoll szigora miatt pedig a kikötők működése is bizonytalan. 

Ez az állapot már az idén is fennáll, csakhogy a magyar tűzijátékpiac a tavalyi szilveszteri stopnak köszönhetően egyelőre megúszta az áruhiányt. 

A 2020-as raktárkészlet szinte teljes egészében megmaradt, így most azt dobják piacra. Intő jel, hogy amiből mégis után kellett rendelni, például csillagszóró, az csak komoly késéssel érkezett meg. „Sőt, van olyan árunk, amit csak januárban, a szezon után tudunk majd átvenni, pedig februárban leadtuk rá a rendelést” mondta Molnár István.