Székesfehérvár önkormányzata és a Videoton Holding Zrt. is minden segítséget megad azoknak az ukrán munkavállalóknak, akik a városban élnek, dolgoznak vagy a cégcsoport alkalmazottai – jelentette be Cser-Palkovics András polgármester Sinkó Ottóval, a Videoton társ-vezérigazgatójával tartott közös tájékoztatón. A cég tulajdonában lévő munkásszállón mintegy száz ukrajnai munkavállaló előtt Sinkó Ottó hangsúlyozta: segíteni szeretnének az ukrán vendégmunkásoknak minden lehetséges eszközzel, ezért is hívták őket egyeztetésre, ahol felmérhetik, pontosan mire van szükségük.

 

Fotó: KALLUS GYORGY

Újságírói kérdésre elmondta, hogy a Videotonnál körülbelül 200 ukrán állampolgár dolgozik, de a cégcsoportban lévő Pannonjob által kiközvetített munkavállalók száma az ezer főt is meghaladja. Mivel e munkavállalók közül sokan nem csak vallásosak, hanem templomba járók is, a helyi ortodox közösséget megkérték, hogy a templom nyitva tartását igazítsák a dolgozók munkaidejéhez.

Cser-Palkovics András közölte, hogy csütörtök estétől gyertyagyújtást szerveznek a belvárosban lévő világháborús emlékműnél, amely egyfajta békepontként működik majd. Kiemelte: az érintettek ukrán állampolgárként hosszú ideje élnek és dolgoznak Székesfehérváron, eddigi munkájukkal sokat tettek a város fejlődéséért. A város a rendelkezésére álló eszközökkel segíteni fogja őket. A polgármester a városban működő cégek vezetőivel történt egyeztetés után úgy látja, nagyjából 1000-1500 ukrán vendégmunkás dolgozik Székesfehérváron, de ez nem hivatalos adat.

Molnár Attila, a Pannonjob ügyvezetője ismertette, hogy a Videoton közel négy éve foglalkoztat ukrán munkavállalókat és nagyon elégedettek velük, mert minőségi munkát végeznek.

A jelenlévő ukrán munkavállalók jelezték, hogy a munkásszálláson rossz az internet. Sinkó Ottó azt mondta, a Videoton egyik épületében kialakítottak egy internetpontot, ahol kapcsolatot tudnak tartani a hozzátartozókkal, illetve vásároltak mobiltelefonokat a munkásszállóra, amelyeken korlátlan internet hozzáférés van.