Az idén a tavalyi 20 millió eurós árbevétel két és félszeresét szeretné elérni a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., amely a közleménye szerint ismét a transzformátorgyártás globális élvonalába kívánja juttatni Magyarországot. Növekedésének és – elsősorban nyugat-európai, illetve közel-keleti – terjeszkedésének stabil pénzügyi hátterét két hazai magántőkealap belépése teremti meg.

A Status Property Magántőkealap 49 százalékos, míg a Prime Property Magántőkealap 21 százalékos tulajdonrészt szerez a társaságot jelenleg 100 százalékban tulajdonló Barna Zsolt mellett.

Fotó: Szigetváry Zsolt

A közleményben Jan Prins, a kft. tavaly Kft. augusztusban kinevezett ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt év üzleti eredményei megerősítették a céget abban, hogy jó úton haladnak. A 2020-ban alapított hazai vállalat még abban az évben újraindította a termelést a korábbi indiai tulajdonos, a CG Electric alatt finanszírozási problémákkal küzdő, több mint 15 év után ismét magyar tulajdonba került tápiószelei gyárában. A termelés és a kivitel azóta folyamatosan nő, ezzel közel 300, veszélybe került munkahely menekült meg. A termelés újraindítása után a Ganz például Dánia harmadik legnagyobb távhőszolgáltatójának, a Fjernvarme Fynnek szállított, majd a megújuló energiával foglalkozó spanyolországi óriásvállalatnak, az Acciona Energíának gyártott le több mint kétmillió euró értékű transzformátort. Az elmúlt két évben újrastrukturálták a vállalat szervezetét, fejlesztették a termelési folyamatait, és hatékonyabbá tették a gyártását.

A 2022-re tervezett, mintegy 50 millió eurós bevétel a tervek szerint új digitális termékek fejlesztésével és az exportvolumen növelésével érhető el.

A nehézgép-gyártó társaság tavaly egyébként már eladott dán, román, spanyol, belga, francia, német, angol, orosz és szaúd-arábiai megrendelőknek is egyedi fejlesztésű berendezéseket.