Európában az első, világszinten pedig a második sertésfeldolgozó a kaposvári Kometa, amelyik zöld minősítést kapott. A forrásbevonásból a húsipari cég olyan beruházásokat hajt végre, amelyekkel 3 éven belül maradéktalanul hasznosíthatja a hulladékot, az energiahatékonyság javításával pedig 5 éven belül 30 százalékkal csökkenhet a CO2-kibocsátása, ami jelenleg egy tonna feldolgozott húsra vetítve 0,18 tonna.

Mindeközben a társaság megduplázná kapacitását és több száz új munkahelyet hozna létre.

Az NKP keretében kibocsátott 10 éves futamidejű, évi fix 5 százalékos kamatozású zöldkötvény iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés az aukció során. A felajánlott 12 milliárd forintos mennyiségre 14,5 milliárdnyi ajánlat érkezett a befektetők részéről, amelyből a Kometa 12 milliárdot fogadott el, 5,02 százalékos átlaghozam mellett. Az újonnan kibocsátott értékpapírokat a kibocsátást követő 90 napon belül bevezetik a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) NKP-hoz kapcsolódó, 2019 júliusában létrehozott másodpiaci platformjára, a BÉT Xbondra. 

A tranzakciót befektetési szolgáltatóként az Erste Bank, pénzügyi és jogi tanácsadóként pedig a KPMG támogatta. A kibocsátott vállalati papírok a norvég Cicero Shades of Green cég kritériumai alapján zöldkötvénynek minősülnek (Light Green).

 A Kometa a termékeit mintegy 40 országba exportálja, árbevételének 45 százaléka ebből származik. A legfőbb exportpiaca Olaszország, Horvátország, Szlovénia és Németország. A társaság a több mint 800 munkavállalójával a város és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója – olvasható a közleményben.