A Volkswagent is elérték az ukrajnai háború okozta globális ellátási problémák, így az autógyár átmenetileg felfüggesztette a gyártást a pozsonyi üzemében – írja az Újszó. Lucia Kovarovič Makayová, az autógyártó szóvivője a lapnak elmondta, a félvezetők hiánya, valamint az ukrajnai konfliktus okozta ellátási hiány miatt állt le a gyár, a hét elején, hétfőn és kedden minden szegmensben szünetelt a termelés. A gyártási ütemet folyamatosan módosítja az üzem az alkatrészellátástól függően.

Fotó: HENDRIK SCHMIDT / AFP


A Volkwagen vezetése korábban már beszámolt arról, hogy jelentősen befolyásolja a vállalat működését az orosz-ukrán háború, és fontolgatja a társaság, a kontinens legnagyobb autógyártója, hogy a termelés nagyobb részét áthelyezi Európából. Az autógyártáshoz nélkülözhetetlen kábelkötegeket eddig ukrajnai gyártóktól szerezte be a vállalat, a háború miatt azonban teljesen leálltak ezek az üzemek, ennek következtében a Volkswagen gyárai arra kényszerülnek, hogy visszafogják a termelésüket.

Magyarországon az Audi-gyár tartozik a Volkswagen konszern alá, a győri üzem korábban már tájékoztatta lapunkat, hogy az alkatrészhiány miatt szükség volt műszaktörlésre, a teljes elállás azonban nem került szóba.

A Volkswagen Slovakia gyártása 1991-ben indult be Szlovákiában, ahol a német autógyártó azóta 4,6 milliárd eurót fektetett be nálunk, és 30 év alatt több mint 6 millió járművet gyártott. A vállalat a személygépkocsik mellett sebességváltókat, sebességváltókhoz és futóművekhez használt alkatrészeket, valamint a járműgyártásban használt berendezéseket is gyárt.