A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) több mint húsz éve szervezi meg egyre nívósabb sörversenyét. A kezdetekben kétévente, 2018 óta pedig évente megrendezett esemény azonban a járványügyi korlátozások miatt az utóbbi két esztendőben elmaradt. Gyenge Zsolt, a KSE elnöke emlékeztetett: a pandémia miatt leálló vendéglátóipar a kisüzemi sörfőzdéket is súlyosan érintette, csaknem tíz százalékuk volt kénytelen átmenetileg vagy végleg beszüntetni a tevékenységét.

Ezért is vagyunk büszkék arra, hogy a 2022-es versenyünkre nyolc ország negyvenöt sörfőzdéjéből, majd háromszáz nevezés érkezett

– ismertette a szakember.

Gyenge Zsolt felidézte, hogy 

a korábbi rendezvényeiket számos, a sörfőzdék kiszolgálását, ellátását biztosító cég támogatta, illetve a tagság is segített a minél magasabb színvonal megteremtésében. A pandémiát követően ezek a támogatások azonban elmaradtak, így veszélybe került a sörverseny megrendezése.

 Köszönhetően az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium anyagi és tárgyi támogatásának, mégis lehetőség adódott azonban ennek a csaknem harmincéves hagyománynak a folytatására. 

A megelőző években vidéki városokban, Miskolcon és Gödöllőn megrendezett megmérettetés idén a fővárosba költözik és Közép-Európa legrangosabb vendéglátó ipari kiállítása, a SIRHA Budapest részeként rendezik meg. 

A sörverseny és a kiállítás teljes időtartama alatt a nevezett sörökből ingyenes kóstoltatást tart a KSE az A pavilonban (J1) felállított egyesületi standjukon. Itt lehetőség nyílik találkozni a legnevesebb sörfőzdék tulajdonosaival és sörmestereivel, akik bepillantást engednek a sörkészítés rejtelmeibe.  

A Közép-Európa nyolc országából beérkezett sörmintákat március 23-24. között bírálják el. Úgy is közel háromszáz tételt kell értékelnie a zsűrinek, hogy idén sajnos az ukrán és orosz nevezések elmaradtak - olvasható a KSE közleményében. A legkiválóbb söröket előállító szakembereknek a díjakat Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezetője és Gyenge Zsolt adja át.