Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint kitettségű hitelportfóliójának megvásárlásáról – tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3 000 vállalati ügyféllel bővül a bank ügyfélköre.

GoBuda bevásárlóközpont Fotó: Kallus György / VG GoBuda bevásárlóközpont Fotó: Kallus György / VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MKB Bank nyerte tehát a pályázatot, amelyet a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország hitelállományának átvételére írt ki a Pénzügyi Stabilitási és Nonprofit Kft. Erről a Budapesti Értéktőzsde honlapján adott ki tájékoztatást a bankcsoport. „Jelentős méretű és kiváló minőségű, stabil portfólió kerül az MKB Bankhoz, amivel komoly bővülést tudunk elérni a stratégiánk szempontjából meghatározó szegmensekben. Tőkeerőnknek és integrációs képességünknek, valamint kiterjedt fiókhálózatunknak és minden igényt lefedő termék- és szolgáltatáscsomagunknak köszönhetően az érintett ügyfeleket a legmagasabb színvonalú kiszolgálásban fogjuk részesíteni” – mondta az ügylet kapcsán dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója.

A Sberbank korábbi magyarországi ügyfeleinek egyelőre nincs ügyintézéssel kapcsolatos teendőjük, az MKB Bank a tranzakció zárását követően, előreláthatólag két hónap múlva, felkeresi őket a hiteltörlesztéssel kapcsolatban.

Bécsből érkezhet a sberbankosok kártalanításához szükséges forrás

Továbbra is kétséges, „hazatér-e” az osztrák anyabanknál ragadt nagy összegű betét. Ez az a betét, amelynek hiánya a csődbe jutott Sberbank Europe után a magyarországi Sberbankot is magával rántotta. Visszaszerzése fontos lenne a kártalanítás során, hiszen a Sberbank végelszámolását végző PSFN tájékoztatása szerint 211,6 milliárd forintnyi betétállományt még nem fizetett ki az Országos Betétbiztosítási Alap.