A Renault Rosszija részvényei Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az orosz ipari és kereskedelmi minisztériumnak alárendelt Központi Járműipari Kutatóintézet (NAMI) kapja meg, az orosz fővárosban ismét megkezdődik a Moszkvics gyártása.

Szobjanyin moszkvai polgármester bejelentette, hogy 

a fővárosban található Renault Rosszija gyár Moszkvics márkanéven fog autót gyártani. Mint mondta, a KAMAZ az üzem technológiai partnere lesz. Célkitűzésként a lehető legtöbb autóalkatrész gyártásának meghonosítását jelölte meg.  

Fotó: Marjai János / MTi

A polgármester szerint az újjáélesztett Moszkvics autógyárban először belsőégésű motorral hajtott autókat terveznek gyártani, a jövőben pedig elektromos járműveket. Mint mondta, az üzemeltető megpróbálja megtartani az üzemben és a beszállító vállalatoknál dolgozó alkalmazottak nagy részét. 

A Moszkvics szovjet és orosz autógyár 1930-tól 2010-ig működött, amikor ezen a néven csődeljárás keretében hivatalosan felszámolták. 

Ahogy azt korábban már kiszivárogtatták, a Renault megválik oroszországi koronagyémántjától, ha lehet így nevezni az AvtoVAZ-t. A toronymagasan orosz piacvezetőnek számító, többek között a Ladákat is gyártó AvtoVAZ egy helyi tudományos állami intézetnek, a Nami néven ismert Központi Kutatási és Fejlesztési Autó- és Motorfejlesztési Intézetnek adja át 67,69 százalékos részvénycsomagját, miközben a Renault oroszországi tevékenységeit összefogó holdingját Moszkva önkormányzatára bízza. Mindkét ügyletre áldását adta a Kreml, egyéb feltételeket pedig nem szabtak az orosz hatóságok.