A Netflix streamingszolgáltató bejelentette, hogy leállítja a Meghan Markle ötlete által előkészített animációs sorozat gyártását. Több ötlet – köztük a Markle projekt – leállítása az animációs sorozatok gyártásával kapcsolatos stratégiai döntések része volt – áll a cég közleményében, de a cégóriás nem közölt további részleteket a döntésről. Továbbá azt a döntést hozta, hogy nem folytatja a Dino Daycare és a Boons and Curses című animációs gyereksorozatok gyártását sem.

A Harry herceg és Markle által alapított Archewell Productions tavaly jelentette be, hogy a közös cégük lesz a Pearl című sorozat egyik gyártója. A széria egy 12 éves kislányról szólt volna, aki „önfelfedező útra indul”, amit a történelem híres nőinek öröksége ihletett, amelynek társproducere Elton John férje, David Furnish lett volna. 

A Netflix két éve szeptemberben 100 millió dolláros üzletet kötött Sussex hercegével és hercegnőjével különböző filmek gyártására. 

A 2020-ban alapított vállalat célja az volt, hogy a forgatókönyvvel ellátott sorozatokat, dokumentumfilmeket, játékfilmeket és gyermekműsorokat hozzanak létre. 

Invictus Games 2020 - Day 2
Fotó: Karwai Tang / AFP

Tavaly a Netflix meghosszabbította az animációs filmekre vonatkozó megállapodást a Comcast leányvállalatával, az Universal Picturesszel, amitől azt várták, hogy a cég megtartsa a gyermeknézői. A streamingszolgáltató azt is közölte, hogy folytatja az Archewell-lel közös projekteken való munkát, beleértve a korábban bejelentett Heart of Invictus dokumentumfilm-sorozat gyártását.

A műsorok törlésére vonatkozó döntés azután született, hogy 

a streamingóriás 200 ezer előfizető elvesztéséről számolt be az első negyedévben, és további 2 millió távozására számít az idei évben. A vállalat tavaly novemberben még 308 milliárd dollárt ért, azóta viszont 100 milliárd dolláros szintig csökkent az értéke, 

majd a Netflix több alkalmazottat is elbocsátott, miután nem érte el az előfizetői célt. Körülbelül egy tucat elküldött alkalmazott az interneten beszámolt a cégen belüli leépítésekről, de egyelőre az elbocsátottak pontos száma továbbra sem világos. A Netflix állítja, hogy mára telített lett a streamingszolgáltatások piaca, illetve a céget negatívan érinti a nyugati világot sújtó megélhetési válság, továbbá az a lépés is, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszként kivonult Oroszországból. 

Mi lehet a Netflix hanyatlásának az oka?

A vállalat a lassuló növekedése ellenére az elmúlt években ellenállt a számottevő reformoknak. eljött a pillanat, hogy új időszámítás kezdődjön a streamingszolgáltatónál. Április közepén hatalmas fordulat történt a cég életében, miután lapvilágot látott a cseppet sem pozitív első negyedéves jelentése.