Ha valaki azt gondolta, Hollywood eddig a pénzről szólt, akkor arra kell számítani, hogy most fog majd igazán, erről gondoskodik David Zaslav, a Warner Bros. Discovery új elnök-vezérigazgatója.

1397927928 NEW YORK, NEW YORK - MAY 18: David Zaslav, CEO, Warner Bros. Discovery speaks onstage during the Warner Bros. Discovery Upfront 2022 show at The Theater at Madison Square Garden on May 18, 2022 in New York City. (Photo by Kevin Mazur/Getty Images for Warner Bros. Discovery)
Fotó: Kevin Mazur / Getty Images for Warner Bros. Discovery

Másfél hónapja egyesült a Discovery és a WarnerMedia, és az előbbi főnöke, Zaslav lett a vezetője. Napokkal az összeolvadás után az elnök-vezérigazgató azzal kezdte a munkáját, hogy összehívta a produkciós vezetőket, és alaposan letolta őket, amiért belementek néhány pénzügyileg sikertelen film legyártásába. Ezek között volt Hollywood nagy öregje, Clint Eastwood új westernje, A hazaút (Cry Macho) is – írta a The Wall Street Journal.

Azok arra hivatkoztak, hogy Eastwood már számos kasszasikerrel ajándékozta meg a stúdiót, és sosem készített nekik filmet késéssel vagy a tervezettnél drágábban, Zaslav azonban azt válaszolta, nem tartoznak Eastwoodnak semmivel, és hozzátett egy idézetet egy 1996-os Tom Cruise-filmből (Jerry Maguire):

Ez nem show-barátság, hanem show-biznisz.

A 62 éves médiamogul – aki korábban hosszú ideig a General Electric vezére is volt – egyébként sokat megtesz, hogy összebarátkozzon Hollywood nagyjaival, akikkel gyakran látni a Beverly Hills Hotelben, de összerúgni velük a port sem fél, nem tagadva meg önmagát. 

Amikor nem barátkozik, beosztottaival a cég könyveit bújja, azt keresve, hol lehet megfogni a kiadásokat. Máris számos költségesnek és feleslegesnek tartott projektet leállítottak, így járt alig egy hónappal elindítása után a CNN Plus streamingszolgáltatás is.

Az új vezérigazgató reggel 6-kor kezdi a munkát, 7-kor már értekezleteket tart, és a korábbiaktól eltérően a kreatív vezetők egyenesen neki jelentenek, ami sokuk távozásához vezetett a cégtől.

A megtakarításra a vállalatnak szüksége is van, hiszen vetélytársaihoz – a Paramounthoz, a Disney-hez és a Comcasthoz – képest a legmagasabb az EBITDA-profitjához mért adóssága – írta a lap. A Warner Bros. Discovery – amelyhez olyan hálózatok tartoznak, mint az HBO, a CNN, a TNT, a Food Network és a HGTV – 55 milliárd dolláros adóssággal a nyakában jött létre.

Miközben folyik a piac eltolódása a streamingszolgáltatások felé, az amerikai szórakoztatóipar egyébként is kihívásokkal néz szembe, amiről tanúskodik a fő rivális, a Netflix legújabb botladozása is. A Warner Bros. Discovery fő streamingszolgáltatása, az HBO Max egyébként szépen halad, és az előfizetői számát egy év alatt 13 millióval, 77 millióra növelte. A tervek szerint az HBO Maxot összeboronálják a csoport másik jeles streamingszolgáltatójával, a Discovery+-szal, miközben folyik a piac eltolódása a streamingszolgáltatások felé. 

Zaslav visszafogná a gyártást az HBO Max számára, nem készül el például a csoporthoz tartozó DC Comics szuperhős párosáról tervezett film, a The Wonder Twins (A csodaikrek), mert a 75 millió dolláros költséget az üzletember túl magasnak találta egy tévéfilmre. Ugyanakkor növelni szeretnék a csoport saját gyártású mozifilmjeinek a számát, évi 20-25-re a tavalyi 17 után.