Tele van potenciális veszélyforrással a város, számtalan száz-, százhúsz éves belvárosi épületben végeztek az elmúlt évtizedekben válaszfalak áthelyezésével járó átalakításokat, miközben a tető karbantartása, a statikai szakértői vizsgálatok persze elmaradtak. A megrepedt vakolat, az elrozsdásodott erkélykorlát, a gombás födémgerenda egy csendes hétköznapon is okozhat tragédiát, még csak a házban vagy a szomszédban zajló építkezés sem kell hozzá. 

Emiatt ildomos lenne a társasházak rendszeres időközönkénti átvizsgálása – figyelmeztetett Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) alapító elnöke. 

Katasztrófa sújtotta terület Budapest belvárosában: a hétfői házomlás helyszíne
Fotó: Sandor Bankuti / Ripost

A szakértő a VG-nek leszögezte, hogy noha a hétfői budapesti épületomlás pontos oka egyelőre nem ismert, de a történtek nyomán fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az elmaradt karbantartások és a szakszerűtlen kivitelezés egyaránt óriási probléma, és szó szerint időzített bomba napjainkban. Az állami ingyenmilliókkal támogatott otthonfelújítások, a tetőtér-beépítések és a napelem-telepítési pályázatok egyaránt felpörgették az építőipari megrendeléseket. Ezek helyenként az épületek szerkezetére is kiható munkálatokat eredményeztek. Mint Bék Ágnes leszögezte, 

a napelemes pályázatok és a tetőtér-beépítés vagy a ráépítés során nem megkerülhető a szakvélemény az építési engedélyhez, de arra már nem szoktak és nem tudnak pénzt szánni a társasházak, hogy több százezer forintért időnként felméressék az épület és a tető állapotát. 

Ráadásul a szakértői vélemény következménye akár kötelező jellegű munkálatok előírása is lehet, hiszen kiderülhetnek a gyors intézkedést igénylő problémák. Emiatt jellemzően inkább homokba dugják a fejüket a lakóközösségek, és bíznak a szerencsében.

Baljós jelek

Tipikus jel, hogy akár nagy baj is lehet, ha reped a fal, ilyenkor bármelyik tulajdonos kezdeményezheti a szakértői vizsgálatot, amit a gyanús jelek esetén jobb mielőbb megrendelni. 

A szakmai egyesület elnöke bízik benne, hogy a hétfőn történtek után több társasház megmozdul, és nem halogatja tovább a szükségesnek tűnő intézkedéseket.

 A homlokzat felújítása egyre több helyen megtörténik, az utcakép egyre több tömbben láthatóan javult, de a drága feltáróvizsgálatokra is kell időnként pénzt szánni, miként a járművek átvizsgálására is rendszeres időközönként sor kerül.

Senki és semmi nem kötelezi minderre a lakóközösségeket, és a közös képviselő sem léphet, még akkor sem, ha fontosnak és szükségesnek tartja, legfeljebb javaslatot tehet a tulajdonosoknak. Időszerű az épület átvizsgálása akkor, ha a lakásokon belül tömegesen került sor válaszfalak áthelyezésére, ha a szomszédban építkezés volt, és akkor is, ha évtizedek óta nem történt sem ellenőrzés, sem karbantartás a teherhordó tetőszerkezeten – sorolta Bék Ágnes. 

Váratlan tragédia bármikor, bárhol megtörténhet – tette hozzá a TTO elnöke –, az ingatlantulajdonosok felelőssége a gondos állapotfelmérés.A szakszerűtlen kivitelezés, az építkezés és felújítás közben elkövetett szabálytalanságok és szakmai hibák ellen ez sem véd meg persze. Minden balesetből lehet és kell is tanulni, és aki felnéz a múlt század eleji épületektől hemzsegő belvárosi homlokzatokra, nem fogja azt mondani, hogy nincs tennivaló – összegezte a szakértő.

Engedéllyel dolgozhattak a leomlott házon

Tetőtér-beépítésre szóló engedély mellett történt az omlás az Aradi és a Jókai utca sarkán álló épületben, eszerint a kivitelező hibájából következhetett be. A bontáshoz ugyanis kiviteli tervet kell készíteni, és a beépítés miatt a statikai szakvéleménynek is rendelkezésre kellett állnia. A beépítéshez ugyancsak hatósági határozat szükséges, tehát vélhetően minden kötelező előzetes vizsgálatot elvégeztettek ott – mondta Bék Ágnes.