A British Airways kedden 124  járatát, az EasyJet legalább 35-öt, míg a magyar Wizz Air több mint egy tucat járatát törölte a brit repülőterek emberhiánya miatt – írja a Sky News.

Az Advantage Travel Partnership vezérigazgatója a portálnak elmondta: 

A most érkező hívások körülbelül 30 százaléka olyan ügyfelektől jön, akik olvassák a híreket, és júliusra és augusztusra foglaltak szállást, az iskolai szünet idejére, és aggódnak.

1241073954 Passengers queue to check-in for a Qatar Airways flight in Terminal 5 at Heathrow Airport as the Transport Secretary is risking travel chaos by rejecting calls for an emergency visa for aviation workers, industry bosses have claimed. Picture date: Friday June 3, 2022. (Photo by Steve Parsons/PA Images via Getty Images)
Fotó: Steve Parsons / PA Images via Getty Images

Hozzátette, hogy a helyzet borzasztó és kiábrándító azoknak az utasoknak, akiknek a járatait törölték, de az utazási irodák megpróbálják megnyugtatni az ügyfeleket, hogy az esetek túlnyomó többségében a járatok elindulnak és vissza is érkeznek. Az egyik pórul járt utas elmondta, a feleségével meg kellett kérniük a rokonaikat, hogy vigyázzanak a gyerekeikre, miután hétfőn törölték az Amszterdamból hazafelé tartó EasyJet-járatukat. „Szabadnapot kell kivenniük mára és holnapra, mivel nem leszünk otthon” – mondta. 

Ez egy bohózat (...) nem tudtam a járattörlésről, amíg meg nem érkeztünk hajnali 3.30-kor a repülőtérre. Sem az EasyJet személyzete, sem más személyzet nem tudott érdemben segíteni

– tette hozzá.

A légi közlekedési ipar továbbra is küzd az új munkaerő megtalálásával, miután ezreket küldtek el a koronavírus-járvány miatt. 

A légitársaságok, a repülőterek és a földi kiszolgáló vállalatok többször is ágazatspecifikus pénzügyi támogatást kértek a Covid-válság idején, mivel a lezárások és az utazási korlátozások visszaszorították a keresletet. 

A légitársaságok jelenleg munkaerőhiánnyal küzdenek, és azt mondják, hogy a brit kormányzati bürokrácia késlelteti az újonnan felvett személyek biztonsági ellenőrzését.

Grant Shapps közlekedési miniszter visszautasította azokat a javaslatokat, amelyek arra irányultak, hogy 

több olcsóban dolgozó külföldinek nyissák meg a munkavállalás előtti lehetőséget, hogy ezzel is enyhítsék az ágazatra nehezedő nyomást.

A miniszter szerint a légitársaságok és az utazási cégek a kormány figyelmeztetései ellenére 

jelentősen túlvállalták magukat a teljesítési kapacitásukhoz képest.