Az új, 14-es számot viselő iPhone szerdai leleplezése előtti napon üzent Cupertinóba, az Apple székhelyére a brazil Igazságügyi Minisztérium, amely megtiltotta, hogy töltő nélkül forgalmazzák az országban az amerikai cég okostelefonjait.

apple töltés
Fotó: Shutterstock

Nevezetesen az iPhone 12-es sorozatot, valamint az ennél fiatalabb telefonváltozatokat, amelyek alapból nem tartalmaznak töltőt, de a korábbi modelleket forgalmazását is felfüggesztették, ha azok dobozából hiányozna a töltő. 

A szaktárca szerint e fontos kiegészítő nélkül az Apple félkész terméket forgalmaz teljes áron, megtéveszti és megkárosítja a fogyasztókat, ezért a tiltás mellé 

egy csinos, 2,38 millió dolláros bírságot is kiszabott ösztönzőként.

Az Apple azzal védekezett, hogy a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése miatt spórolta ki a töltőket a csomagolásból, de ezt a szaktárcánál nem vették be, mondván, nem mutatható ki szerves összefüggés a töltő hiánya és a klímavédelem között. 

Legfeljebb az Apple nyeresége lesz nagyobb attól, hogy megspórolja a töltő legyártását. A magyarázat azért valamennyire sántít, hiszen a világ az egységesítés, az elektronikai hulladék mennyiségének csökkentése felé halad. 

Apple iPhone connected to a Lightning cable is seen in this illustration photo taken in Poland on September 25, 2021.
Fotó: Jakub Porzycki/Getty Images

Az Európai Unióban például hamarosan valamennyi újonnan forgalmazott okostelefont egységes USB-C töltő aljzattal lesz kötelező ellátni, így ipari méretekben valóban csökkenthető az okostelefon-gyártás költsége és karbonlábnyoma. Az Apple közleménye szerint a továbbiakban is szorosan együttműködik a brazil fogyasztóvédelmi hatósággal, ugyanakkor jelezte, hogy 

fellebbezést nyújt be a bírság és a tiltás ellen.