Elkezdődött a Pick Szeged Zrt. új szalámiüzemének építése Szegeden, a Szabadkai úton – közölte a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég vezérigazgatója, Takács István pénteken.

2018.07.03. Duty free boltLiszt Ferenc RepülőtérPick szalámiFotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság 2018.07.03. Duty free bolt
Liszt Ferenc Repülőtér
Pick szalámi
Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Pick Márk által alapított húsüzem megnyitásának 135. évfordulója alkalmából állított emléktábla avatásán a vezérigazgató azt mondta, a kapacitásbővítést a Pick Szeged Zrt. termékei iránti megnövekedett kereslet tette szükségessé.

Takács István hangsúlyozta, egyértelműen a Pick téliszalámi a cég főterméke.

Míg Pick Márk kezdetben csak Szegeden és környékén értékesítette termékeit, napjainkban a vállalat már 32 érlelőkamrában egyszerre több mint egymillió rúd téliszalámit érlel.

A Pick téliszalámi receptje a technológiai fejlődésektől eltekintve másfél évszázada változatlan: kiváló minőségű, legnemesebb sertéshúsrészek felhasználása, egyedi, a szalámimester által titokként őrzött fűszerezés, füstölés és 90 napig tartó érlelés, amelynek során a speciális mikroklímán megélő penészgomba szürkésfehér réteget képez a rudak felületén, ami nemcsak különleges megjelenést, hanem egyedi ízvilágot is biztosít.

A Pick Szeged Zrt. évente 10 ezer tonna szalámit, ezenfelül 30 ezer tonna húskészítményt gyárt, árbevétele tavaly meghaladta a 70 milliárd forintot.

A cég a termékeit 35 országba exportálja, négy hazai üzemében 1800 munkavállalót foglalkoztat.

A vezérigazgató kiemelte, hogy Pick Márk 1869-ben váltotta ki iparengedélyét, kezdetben, bár gyártott tartósított húskészítményeket, búzával és paprikával is kereskedett. 1883-ban született meg a döntés arról, hogy elsősorban a szalámigyártásra kíván majd fókuszálni, 1887-ben pedig a mai Guttenberg utca egyik épületének udvarán hozott létre telepet, ahol az első szalámiüzem is beindult.

Closeup,Of,Woman's,Hand,Picking,Up,Meat,With,Fork,In Closeup of woman's hand picking up meat with fork in supermarket Closeup of woman's hand picking up meat with fork in supermarket
Fotó: Shutterstock

A Pick Szeged Zrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent első féléves jelentése szerint – az alapanyag- és az energiaárak emelkedése mellett is – javította eredményét 2021 hasonló időszakához képest. A cég adózás előtti eredménye az első fél évben, a tavalyi év első hat hónapját 197 millió forinttal meghaladva 4,847 milliárd forint volt.

A cég a tavalyi év első felénél 1400 tonnával kevesebb, 18,2 ezer tonna húskészítményt – 4,5 ezer tonna penészes szalámit, 2,2 ezer tonna penészmentes szárazárut és 11,5 ezer tonna hentesárut, bacont és sonkát – állított elő.

A kismértékű volumencsökkenés ellenére a vállalkozás értékesítésből származó nettó árbevételét több mint 8 százalékkal, 35,93 milliárd forintra növelte.

A cég bevételének 25,5 százaléka, 9,174 milliárd forint származott exportból. Az árbevétel növekedése mögött a folyamatos portfólióoptimalizálás mellett árazási lépések állnak.

Tízmilliárddal száll be az állam a Pick fejlesztésébe

A magyar állam 10,6 milliárd forinttal támogatja a Pick Szeged Zrt. üzemfejlesztését, ami 1900 munkahely megőrzéséhez járul hozzá – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Pick Szeged Zrt., amely a Bonafarm csoport tagjaként Magyarország meghatározó húskészítménygyártója, barnamezős beruházás keretében építi meg új szalámiüzemét Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti érlelőtorony mellett. A kivitelezés több fázisban történik, és a tervek szerint 2024 második felében kerülnek majd ki az első szalámirudak az új üzemből.