Öt hónapos tesztidőszakkal áll át rövidített munkahétre a könyvpiac vezető vállalata. Október 1-jétől vezetik be a 34 órás munkahetet, a felszabadult egy napban a munka és magánélet kiegyensúlyozására, valamint a szellemi feltöltődésre adnak lehetőséget irodai munkavállalóiknak – ismertette közleményében a cég.

Libri négynapos munkahét
Fotó: Hlinka Zsolt / Libri-Bookline

A Libri-Bookline október 1-jétől lehetővé teszi irodai dolgozói számára, hogy heti négy napban végezzék munkájukat. Az elmúlt években már nem egy országban zajlottak kísérletek a négynapos munkahéttel, nemcsak Európában, de a tengerentúlon is.

A visszajelzések alapján a csökkentés nemcsak a munkavállalók, hanem a munkaadó számára is előnyökkel járhat.

A vállalatok többsége a legújabb trendeket követő négynapos munkahét bevezetésétől növekvő hatékonyságot, továbbá a kollégák fejlődését és életminőségük javulását várja, a Libri a kollégái pihenését és szellemi feltöltődését szem előtt tartva döntött a rövidített munkavégzés mellett.

Az elmúlt két év bebizonyította, hogy a Libri-Bookline munkatársai minden körülmények között teljesítik a feladataikat, és a vállalat képes hatékonyan működni, sőt eredményes lenni

– nyilatkozta Kovács Péter vezérigazgató.

Hozzátette, hogy a járvány okozta kényszerhelyzet miatt leegyszerűsítettek több belső folyamatot, átgondolták a különböző működési mechanizmusaikat, így eljött az ideje annak, hogy a munkatársaknak több időt biztosítsanak a pihenésre és a feltöltődésre úgy, hogy az ne menjen az eredményesség rovására.

Szeleczky Noémi, a Libri-Bookline HR-igazgatója elmondta, a kutatások és saját tapasztalataik is azt mutatják, hogy az a dolgozó, aki a munkahelyén és otthon is helyt tud állni, sokkal kiegyensúlyozottabb és jobban teljesít a munkahelyén is. Ráadásul a szellemi kikapcsolódás, különösen az olvasás, nemcsak lecsendesíti az elmét, de feltöltődés lehetőségét is biztosítja.

Ezt a két tényezőt figyelembe véve döntöttünk a heti 34 órás munkahét bevezetése mellett

– emelte ki.

A vezető a kísérlet legfontosabb elemének azt tartja, hogy a munkavállalóik fizetését nem csökkentik,

illetve az eddig 8 órásról nyolc és fél órásra emelt napi munkaidő is alkalmazkodik a családi igényekhez.

Az október elsejétől bevezetett munkarendet öt hónapos tesztidőszakban vizsgálják, és nem kötelező a dolgozók számára.

Rekordszámú új könyv jelent meg a pandémia idején

A 2010 óta eltelt időszakban 2020-ban jelent meg a legtöbb könyv a magyar könyvesboltokban – ez derül ki a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének adataiból. A pandémia magyarországi megjelenésének évében ez 28 millió példányszámot jelentett, a rekord az új címek számában jelentkezett, ami pedig 14,6 ezer volt.