Magyarország a felhőszolgáltatások terén több szempontból is piacvezető a régióban – állapította meg az SAP és a Kantar legújabb közös kutatása. Bár a régió vállalatai rendszerint alacsonyabb szintekről indulnak, mint a leginkább felhőalapú szoftverkörnyezetre támaszkodó országokban, a fejlődésük sokkal gyorsabb, mint az érettebb piacoké. A régióban megkérdezett több mint 1200 cégvezető 76 százaléka nyilatkozta, hogy vállalata legalább egy felhőszolgáltatást használ, átlagosan pedig hat különböző üzleti terület is alkalmaz ilyen megoldásokat.

A kutatás szerint a régióban Magyarországon a legmagasabb az ilyen megoldásokat alkalmazó vállalatok aránya, és a teljes IT-költségvetéshez képest nálunk fordítják a legtöbb pénzt felhőszolgáltatásokra. A felhőalapú megoldások elsősorban a számlázás és a tranzakciók (55 százalék), a biztonsági megoldások (54) és a projektmenedzsment (53) területén találhatók meg.

A régió többi országához képest kifejezetten hazai jellegzetesség, hogy a vállalatokat a költségek csökkentése tereli a felhőalapú megoldások felé – ezt a megkérdezett cégek 30 százaléka tartotta jelentős hajtóerőnek. A válaszadó magyar vállalatok az IT-költségvetésük 35 százalékát tervezik felhőalapú megoldásokra fordítani a következő pénzügyi évben, ez a régió legmagasabb értéke. Emellett Romániával együtt idehaza a legmagasabb, 28 százalék azoknak a menedzsereknek az aránya, akik jelentős növekedésre számítanak a felhőalapú beruházások terén.