Frissítés: A Twitter közölte, hogy megkapta levelét, és az eredeti áron kívánja lezárni az üzletet.

Korábban felfüggesztették a Twitter tőzsdei kereskedését, miután az AFP Twitter-oldalán megjelent a hír, hogy Elon Musk újra ajánlatot készül tenni a társaságra. A Bloomberg értesülései szerint a milliárdos üzletember a Twitter megvásárlását javasolta az eredeti ajánlati áron, részvényenként 54,20 dollárért, amit most a Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott bejelentés is megerősít.

The 2022 Met Gala Celebrating "In America: An Anthology of Fashion" - Street Sightings
Fotó: Raymond Hall / Getty Images

Musk a Twitternek írt levelében tette meg a javaslatot, legalábbis egy az ügyet jól ismerő és neve elhallgatását kérő forrás szerint. 

A Twitter részvényei a hírre csaknem 18 százalékot emelkedtek, miután a kereskedés leállt. A Tesla vezére még idén áprilisban tett ajánlatot a platformnak, miután korábban 2,64 milliárd dollárért megszerezte a vállalat részvényeinek 9,1 százalékát, és ezzel a legnagyobb részvényessé vált. Április 25-én a Twitter igazgatótanácsa egyhangúlag elfogadta Musk 44 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát.
 

Az üzletember kijelentette, hogy új funkciókat kíván bevezetni a platformon, nyílt forráskódúvá kívánja tenni az algoritmusait, és támogatja a szólásszabadságot. A milliárdos azonban július 8-án bejelentette, hogy felbontja megállapodást, mivel a Twitter nem lépett fel a hamis felhasználók ellen, amire válaszul a platform beperelte az üzletembert, hogy rákényszerítse a vásárlás folytatására.

Musk azt állította, hogy a Twitter nem bocsátotta rendelkezésére a spamekkel és hamis felhasználókkal kapcsolatos adatokat, valamint félrevezette őt a felhasználói bázis méretével kapcsolatban. A közösségi médiavállalat tagadta a vádakat, a cég szerint a milliárdos csak okot keresett arra, hogy visszalépjen az üzlettől. A tárgyalás eredetileg október 17-én kezdődne, azonban egy névtelen forrás szerint Musk jogi csapata amiatt aggódott, hogy az ügy vesztésre áll, mivel Kathaleen McCormick bírónő többször is a Twitter pártjára állt a tárgyalás előtti üléseken.

A nemrég felbukkanó Twitter informátor azt állította, hogy a vállalat a vezetői titkolták a különböző biztonsági problémákat, azonban Musk ügyvédei még így sem látták biztosnak, hogy az üzletember ki tudjon lépni az üzletből.

Musk felismerte, hogy a Twitter igazgatótanácsát esélytelen legyőzni a tárgyalóteremben, és ez a 44 milliárd dolláros üzlet így vagy úgy, de létre fog jönni

– írta a Wedbush elemzője, Dan Ives a hír után egy jegyzetben. A Twitter alkalmazottai, akiket kedden a megbeszélések közepette érte a meglepetés, tweetekben fejezték ki hitetlenségüket. Sok munkavállaló ellenezte, hogy az üzletembernek dolgozzon, akit az üzlet aláírása óta nyíltan gúnyoltak és kritizáltak a belső Slack-csatornákon.

A megegyezés feleleveníti a Twitter bizonyos felhasználóinak félelmeit Musknak a platformmal kapcsolatos terveivel kapcsolatban, amely korábban eltávolította az amerikai jobboldal hangadóit. Donald Trump támogatói azt remélik, hogy Musk újra aktiválja a volt amerikai elnök fiókját, amelyet a 2021. januári, az amerikai Capitolium elleni támadás után tiltottak le az összes közösségi platformról, így a Twitterről is.

Érdekes adalék, hogy 2016-ban, még jóval Elon Musk ajánlata előtt, a Disney is meg akarta venni a Twittert, a két cég tárgyalásokat is folytatott, de végül a Disney kifarolt az üzletből, mert nem tetszett a vállalatnak a hamis felhasználók aránya.

Zelenszkij Elon Muskkal is felvette a harcot

Miután Elon Musk a Twitteren mutatta be az Oroszország és Ukrajna közötti béke receptjét, egy közvélemény-kutatás kíséretében, Volodimir Zelenszkij is szavazást indított.