Kanye West megvásárolja a Parler nevű jobboldali közösségi média alkalmazást, amelyet az Apple és a Google többször betiltott amiatt, mert a 2021. január 6-i Capitoliumi zavargások koordinálására használtak – számolt be róla a Yahoo Finance.

Celebrity Sightings : Day Six - Paris Fashion Week - Menswear F/W 2022-2023
Fotó: Edward Berthelot / Getty Images

Egy olyan világban, ahol a konzervatív vélemények ellentmondásosnak számítanak, biztosítanunk kell a szabad véleménynyilvánítás jogát – nyilatkozta a bejelentés kapcsán Kanye West.

A Parler azt nem közölte, hogy a 45 éves amerikai rapper mennyiért vásárolja meg a platformot,

és azt sem, hogy a tulajdonosváltás miatt várható-e bármiféle politikai változás az oldallal kapcsolatban.

Az alkalmazás korábban az Apple és a Google alkalmazásboltjából is kikerült, miután a Capitoliumi zavargásokat megelőző napokban a platformon elszaporodtak az erőszakos politikai fenyegetésekről, összeesküvésekről és lázadással kapcsolatos tartalmakról szóló posztok.

A botrányt és a kitiltásokat követően a Parler megváltoztatta irányelveit, és belement abba, hogy a korábbinál több tartalmat távolítson el, hogy ezzel is megfeleljen a techóriások által támasztott követelményeknek.

A változtatásoknak köszönhetően jelenleg már mindkét platformon elérhető az alkalmazás.

Kanye West azt követően döntött a saját platform vásárlása mellett, hogy a közelmúltban több közösségi oldalról, köztük a Twitterről és az Instagramról is eltávolítottak egyes bejegyzéseit. A zenésznek többek között olyan posztjai verték ki a biztosítékot, amelyekben a zsidókra tett megjegyzéseket, illetve ahol egy képen egy „White Live Matters” feliratú pólóban pózolt.

A Parler egy Twitterhez hasonló mikroblog-platform, amely a Twitter alternatívájaként is működik. A közösségi hálót 2018-ban John Matze és Rebekah Mercer alapította. Számtalan olyan felhasználó költözött át az oldalra, akit korábban kitiltottak a madaras közösségi platformról az irányelvek megsértése miatt.

mégis megveszi a Twittert

A Twitter megerősítette az értesüléseket, Elon Musk mégis megveszi a platformot, méghozzá az eredeti áron.