Egy hónap alatt kétszer lázadtak fel az Apple iPhone-gyárának kínai dolgozói, de a vállalat úgy tesz, mintha egy könnyen megoldható problémáról lenne szó. A cég függősége Kínától hatalmas károkat fog okozni, de ezt nem látják a saját sikerüktől – olvasható a Bloomberg véleménycikkében

Foxconn Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

Az Apple a világ legértékesebb márkája, 2022-ben 482,2 milliárd dollárra becsülték az értékét, míg a cég piaci kapitalizációja 2,4 ezermilliárd dollár. Ez a piaci siker nem meglepő, az okoseszközök úttörője és a marketing királya hatalmas összegekért tudja eladni termékeit, miközben a gyártást a lehető legolcsóbban oldja meg.

Az Apple részvények árfolyamváltozása
 

Az Apple legnagyobb beszállítója a tajvani Foxconn Technology Group, amely 2007 óta gyárt iPhone-okat a vállalatnak. A cég legnagyobb üzeme Kínában található, ahol a piacra kerülő okostelefonok több mint kétharmadát gyártják.

A csengcsoui gyárban körülbelül 200 ezer ember dolgozik, hogy a hatalmas keresletet világszerte ki tudják szolgálni.

A munkások legnagyobb része nem helyi, az ország különböző részeiről vették fel őket a gyárba, amely a lakhatásukat is biztosítja. Amikor a koronavírus-járványra a kínai kormány a zéró-Covid-stratégiával válaszolt, az óriásgyárból egy börtön lett, ahol ezeknek a távolról érkezett munkásoknak megfelelő étkeztetés nélkül, a fertőzöttekkel összezárva kellett tovább dolgozniuk.

Az első komolyabb következménye ennek október végén lett, amikor a munkások gyakorlatilag fellázadtak, és sokan elmenekültek a gyárból, gyalog elindulva a több száz kilométerre lévő otthonuk felé. A botrány enyhítésére a Foxconn béremelést, a munkakörülmények javítását és utazási támogatást biztosított, míg az Apple bocsánatot kért a jövőbeli vásárlóktól, amiért a következő iPhone-modell késni fog. A Foxconn-nak nem volt más választása, mint hogy újabb dolgozókat vonjon be a termelésbe, mert közeleg a karácsony, és az Apple vásárlóinak szükségük van az iPhone-okra.

Alig három héttel később a dolgozók újra fellázadtak, ám ezúttal a rendőrség fehér védőfelszerelésbe öltözött emberei is ott voltak, hogy megakadályozzák a fertőzöttek kijutását a karanténból. Ugyanaz az incidens egy hónapon belül újra, és a világ kétszer szembesülhetett azzal, milyen körülmények között készülnek a high-tech eszközeink. A tüntetőkkel azóta sikerült megegyezni, de számottevő változtatások nélkül aligha ez lesz az utolsó ilyen esemény. 

Fotó: AFPTV Teams / AFP

Az Apple csapatának tagjai ott vannak a Foxconn csengcsoui üzemében, és azon dolgoznak, hogy a munkások aggodalmait kezelni tudják

– nyilatkozta a vállalat a Bloombergnek.  

Az egész helyzet elkerülhető lett volna, ha az Apple és a Foxconn infrastruktúrája nem lenne ennyire beszűkülve. A kínai nem az egyetlen összeszerelő üzemük – több mint egy tucat országban jelen vannak, Mexikótól Csehországig vannak gyáraik, de egyik sem akkora vagy olyan fontos, mint Csengcsouban, amelynek a leállása az egész rendszert bedöntheti.

Az Apple sok szempontból függ Kínától, ugyanis a világ legértékesebb márkája nem véletlenül szerezte meg mai pozícióját a piacon. 

Az ország olcsó munkaereje és a termékek magas fogyasztói ára rekordmagas profitokat generált a cégnek és a befektetőknek. Azonban a Foxconn-gyári incidens rámutatott arra, hogy ez a helyzet nem tartható. A beszállítás túlságosan szűk keresztmetszet, amely egy pillanat alatt megálljt parancsolhat a cégnek.

Kína súlyos gazdasági problémákkal küzd, a koronavírus-járványnak még mindig nem tudtak gátat szabni, miközben külpolitikájuk is egyre agresszívabb. Az amerikai és a tajvani vállalat mégis úgy tesz, mintha semmi probléma nem lenne az ellátási lánccal.

A cég körülbelül 48 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, amiből pár év alatt elszakadhatnának Kínától. Új gyárak létesítése, a munkaerő kiképzése és egy biztonságosabb infrastruktúra kiépítése viszonylag rövid idő alatt megoldható lenne – igaz, akkor nem lehetne ilyen elképesztően magas nyereséget termelni. Azonban egyre több bizonyíték van arra, hogy a kínai koncentráció óriási politikai és gazdasági kockázat.