A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán sürgette Kínát, hogy gyorsítsa fel a koronavírus elleni vakcinázást, és nyújtson nagyobb támogatást a gyengélkedő ingatlanszektornak , hogy helyreállítsa a megrendült bizalmat, és csökkentse a világgazdaság lassulásának veszélyét. Az IMF egyelőre nem változtatott a világ második legnagyobb gazdaságának októberben kiadott növekedési kilátásain, vagyis az idén a 3,2 százalékos bővülését várja, ami jövőre 4,4, százalékra gyorsulhat, ha 2023 második felében fokozatosan feloldják a járványkezelésben alkalmazott szigorú zérótolerancia politikáját.

A woman has a swab sample taken to be tested for the Covid-19 coronavirus at a collection station in Beijing on November 20, 2022.
Pekingben folytatódik a tömeges tesztelés. 
Fotó: Noel Celis / AFP

Az új fertőzések száma azonban az utóbbi időben április óta nem látott szintre ugrott Kínában, napi 28 ezer fölött jár, ami Larry Hu, az ausztrál Macquarie globális pénzügyi szolgáltató Kínával foglalkozó vezető közgazdásza szerint már olyan magas, hogy lehetetlenné teszi a zérótolerancia fenntartását szigorú lezárások nélkül. Az újabb hullám Pekinget, Kantont, Sanghajt és az ország több középső részét érinti, ahol egyre újabb korlátozásokat vezetnek be.
„Kína talán már túljutott azon a ponton, ahonnan nincs visszaút. A politikai döntéshozók most csak annyit tehetnek, hogy az ellenőrzések szigorításával lelassítják a vírus terjedését, azaz ellaposítják a görbét” – írta jegyzetében. Ez azonban egyre nagyobb nyomást helyez a gazdaságra, amely már csak 3 százalékkal nőtt az első három negyedévben

A hét elején a kínai GDP majdnem 20 százalékát érintették negatívan a járványkorlátozások, ami közel van az április közepén, a sanghaji zárlat idején mért 21,2 százalékos csúcshoz 

– emlékeztetett szintén egy jegyzetben Ting Lu, a Nomura vezető kínai közgazdásza a cég modelljére hivatkozva. „Peking a közelmúltban a szigor enyhítésére való hajlandóság korai jeleit mutatta, és bevezetett néhány finomhangoló intézkedést, de az újranyitás elhúzódó, kellemetlenségekkel járó folyamat lehet” – írta a jegyzetben, amelyet a CNBC idézett.

Medical staffs wearing protective gears carry specimens n Chaoyang district, Beijing on Nov. 21, 2022. Dining inside restaurants are prohibited due to provide COVID-19 infections.
A korlátozások a gazdaság egyre nagyobb részét érintik. 
Fotó: Koki Kataoka / AFP

A helyi kormányzatok igyekeznek fenntartani az ipari termelést, sok gyár ezért a helyszínen szállásolja el a dolgozókat, ami brutális körülményekhez vezet. Az Apple-t ellátó Foxconn csengcsoui üzeméből a múlt hónapban tömegével menekültek a munkások, most pedig tiltakozások törtek ki, mert a cég nem fizette ki a megígért jutalmakat. 

A közösségi oldalakon megosztott videók szerint néhány dolgozó ipari kamerákat és ablakokat zúzott be, „fizessetek ki bennünket”, kiabálták gumibotos, teljes vegyvédelmi felszerelésbe öltözött rendőrök vagy rendészek gyűrűjében. Egyes felvételek szerint a tiltakozók ledöntötték a kordonokat, és könnygázt vetettek be ellenük. „A Foxconn nem vesz bennünket emberszámba” – idézte az egyik tiltakozót a Reuters. A cég és az Apple egyelőre nem kommentálta az eseményeket, és az egyik kínai közösségi oldalról helyi idő szerint délutánra már le is vették a videófelvételeket.


A Foxconn üzemében a karantén előtt kétszázezer embert foglalkoztattak, de hírek szerint több ezren elmenekültek. A cégnek azonban sikerült – nem elírás –  százezer embert felvennie magasabb bér és jutalmak ígéretével. A járványkorlátozások miatt így akár 30 százalékkal csökkenhet a termelés novemberben, ezért az Apple figyelmeztette az amerikai fogyasztókat, hogy pont karácsony előtt késedelmek lesznek a megrendelések teljesítésében. A Foxconn az Apple legnagyobb iPhone-összeszerelője 70 százalékos részesedéssel, az előző tiltakozó akció után a cég részvényei 2 százalékkal gyengültek.