Költségcsökkentésbe kezdett a munkahelyteremtésről híres Amazon: a cég a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal foglalkozó részlegeiről bocsátja el alkalmazottait – tudatta a Reuters

A leépítés az Alexa néven ismert virtuális asszisztenst népszerűsítő eszközrészleget érinti. 

A bejelentésre nem sokkal azután került sor, hogy a közelmúltban napvilágot láttak azok a hírek, amelyek szerint 10 ezer alkalmazott kénytelen távozni Jeff Bezos vállalatától. Az alkalmazottak a LinkedIn közösségi oldalon jelentették be, hogy elvesztették állásukat, a hírre 3 százalékkal estek a vállalat részvényei.

Amazon Alexa
Fotó: Shutterstock

A cég egykor azt a célt tűzte ki, hogy a készülékeket irányító hangasszisztens minden háztartásban elterjedjen, és bármilyen vásárlási rendelést is fogadni tudjon, bár azt nem tudni, hogy a felhasználók mennyire széles körben használták az eszközt a hírek ismertetésénél vagy az időjárás-előrejelzésénél komplexebb feladatokra.

A Star Trek című sci-fi sorozat beszélő számítógépe által inspirált projekten 2019-ben már 10 ezer munkatárs dolgozott. Az Amazon ekkor több mint 100 millió Alexa készülék eladásával dicsekedett, ezt a számot azóta azonban nem frissítették. A cég alapítója, Jeff Bezos később azt mondta, hogy a vállalat gyakran árengedménnyel vagy áron alul adta el az Alexa készülékeket.