Az Amazon 10 ezer fős leépítésre készül a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazotti állományából, az elbocsátások már a héten elkezdődnek – értesült a Wall Street Journal. Az amerikai tőzsdei lap forrásai szerint az érintett üzletágak között találhatjuk az Alexa hangalapú asszisztens megszólaltatásához szükséges eszközöket például hangszórókat, kijelzőket gyártó részleget, amelynél az utóbbi években több mint 5 milliárd dollár üzemi veszteség keletkezett. Ez Jeff Bezos kedvenc üzletága, amely több mint 10 ezer főt foglalkoztat. De a  kiskereskedelmi és a csomagszállítási üzletág is erősen érintett. 

An Amazon.com Inc. package sits in a cart as U.S. Postal Service employees load mail and packages into a delivery vehicle outside a post office in Torrance, California, U.S., on Monday, Aug. 17, 2020. A pitched battle over the USPS and its ability to reliably deliver presidential election ballots during a pandemic has broken out on the eve of the parties' high-profile conventions.
Az Amazon kiskereskedelmi üzletágában is lesznek elbocsátások
Fotó: Patrick T. Fallon / Bloomberg via Getty Images

A mostani elbocsátási hullám nem előzmény nélküli, amennyiben a toborzásban dolgozó vállalkozók leépítése már az elmúlt hetekben megkezdődött, emellett az Amazon teljes költség-felülvizsgálatot rendelt el a vállalat veszteséges részlegeinél

A kiszivárgott információk szerint az elküldöttek száma változhat, és a leépítéseket üzemi döntésekkel hajtják végre. 

A 10 ezres leépítés az Amazon teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozóinak 3 százalékát teszi ki,

míg a teljes globális munkaerő-állomány kevesebb mint 1 százalékát érinti. Szeptember végén 1,5 millióan dolgoztak az Amazonnál.

A cég már októberben befagyasztotta a munkaerő-felvételt a kiskereskedelmi részlegen. A veszteséges egységekből áthelyezte az alkalmazottakat a jövedelmezőbb területekre. A vállalat szeptember végi állományi létszáma 78 ezerrel alacsonyabb volt az idei első negyedévinél. 

A mostani elbocsátási hullám időzítése azért is feltűnő, mert azt épp az év legforgalmasabb időszaka előtt hajtják végre.

Kérdés, hogy az idei ünnepi vásár valóban az év legforgalmasabb időszaka lesz-e, hiszen a tengerentúli kereskedőláncok már augusztusban temették a szezont, míg a hajótársaságok gyenge őszi szezonja is szomorú karácsonyt jelez.

Brian Olsavsky, az Amazon pénzügyi igazgatója a múlt hónapban figyelmeztetett: a fogyasztást visszafogó nehéz utolsó negyedévet hozhat a vállalatnak. 

A cég létszáma a járvány idején duzzadt fel, 

2020–2021-ben az Amazon több mint 800 ezer alkalmazottat vett fel

és több száz raktárat létesített, hogy lépést tartson az online megrendelések bővülésével. A társaság az idei év első kilenc hónapjában 3 milliárd dollár nettó veszteségről számolt be, miután 2021-ben mintegy 33 milliárdos, 2020-ban pedig 21 milliárdos profitot könyvelt el. 

Más vezető technológiai cégek is költségcsökkentésbe kezdtek. A Facebookot és az Instagramot üzemeltető Meta a múlt héten jelentette be, hogy több mint 11 ezer munkavállalót elbocsát, ami az alkalmazotti létszám 13 százaléka. Egyúttal szűkíti az irodai tereket és bevezeti az íróasztal-megosztást.