Szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok a MÁV-Volán-csoport járatain. A MÁV azt közölte, hogy az előző tanévben, illetve annak második félévében kiadott érvényesítő matricákkal ellátott diákigazolványokat november utolsó napján még elfogadják a MÁV-START, a Volánbusz és a HÉV járatain.

MÁV, vonat, vasút
Szerdán használhatók utoljára az előző tanévre szóló matricával ellátott diákigazolványok a MÁV járatain.
Fotó: MÁV, Facebook

Kiemelték, hogy december elsejétől már csak a 2022–2023-as tanévre, vagy annak első félévére szóló érvényesítő matricákkal ellátott diákigazolványokkal lehet utazni, ennek hiányában az utazás nem szabályosan történik.

A vasúttársaság korábban egy hónappal – október 31. helyett november 30-ig – hosszabbította meg az előző tanéves érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok érvényességi idejét a közlekedési szolgáltatóknál, azonban most már ez a meghosszabbított határidő is lejár.

December 1-jétől a köznevelésben a 2022–2023-as tanév érvényesítő matricájával, a felsőoktatásban pedig a 2022–2023-as tanév első féléves érvényesítő matricájával érvényesített diákigazolványokkal lehet kedvezményesen utazni a MÁV-Volán-csoport járatain.

A diákkedvezmények jogosulatlan igénybevétele esetén ugyanúgy pótdíjat kell fizetni, mint jegy nélküli utazáskor – zárul a MÁV közleményében.

Sűrűbb vonatközlekedés, összehangolt buszjáratokkal – ezt hozza az éves MÁV menetrendváltás

Az észak-pesti elővárosokban élőknek kedvez leginkább a MÁV-Volán-csoport december 11-től érvényes új menetrendje. A budapesti elővárosi vonatokat, az összes főbb intercityt és az ország számos régióját érintő változásokkal a vállalatcsoport tovább erősítené a közösségi közlekedés súlyát az egyénivel szemben.