Idén minden a feje tetejére állt. Mit tapasztalnak a pezsgőpiacon?

Müller Kornél: A 2022-es évben a pezsgőpiacon hullámzást tapasztaltunk. Az első két negyedévben erősödés volt, különösen a magas értékű pezsgők piacán, és ez a további időszakokban is megmaradt. A mainstream pezsgők eladásában a harmadik negyedévben volt egy kis visszaesés, viszont az év végi időszakban újra fellendült ez a szegmens is. Összességében tehát azt mondanám, hogy igen pozitívan alakul a pezsgő piac növekedése, és további bővülést várunk az év végi utolsó hetekben is. 

Az alkoholmentes Törley értékesítése előreláthatólag az év sikertörténete lesz,

nagy várakozással tekintettek rá partnereink is. Nagyon fontos ez, mivel így azok is teljes jogú részeseivé válhatnak a koccintás felemelő pillanatának, akik bármilyen okból nem szeretnének alkoholtartalmú italt fogyasztani.

Budapest 2022.12.20.Müller Kornél, Törley ügyvezetőfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2022.12.20.
Müller Kornél, Törley ügyvezető
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ha már itt tartunk, az ízvilágát, a stílusát tekintve milyen típusú pezsgők dominálnak itthon?

A magyar fogyasztók nagyrészt még mindig az édes pezsgőt részesítik előnyben, de trendjét tekintve határozott elmozdulás érezhető a szárazak felé. Nagy népszerűségnek örvendenek a limitált kiadású, kis tételben kapható termékek is, amik a különleges ízvilágok, újdonságok kedvelőit vonzzák. Továbbra is a hazai pezsgők dominálják a piacot, de a nemzetközi trendek itthon is egyre népszerűbbek. Óriási sikere van például a Proseccónak, de a nagy Champagne-házak eladásai is évről évre növekszenek. A fogyasztók egyre fontosabbnak tartják, hogy megismerjék a pezsgőkészítés varázslatos világát. Ezt igazolja az is, hogy az idén a Törley Pezsgőmanufaktúrába látogatók száma jelentősen növekedett. Ennek a tudásnak a birtokában az érdeklődők a pezsgőknek egyre több változatát szeretnék kipróbálni és megismerni.

Mennyire tudnak labdába rúgni a kisebb pincészetek?

Magyarországon kiváló adottságú borvidékek vannak, amelyek közül néhány alkalmas is a minőségi pezsgő bor termesztéséhez. Kiemelném itt az Etyek–Budai borvidéket, aminek a terroirja (a talaj karaktere – a szerk.) nagyon hasonlít Champagne vidékéhez. A pincészetek nagy számban élnek az ebben rejlő lehetőségekkel és kezdenek bele a pezsgőgyártásba. Ezáltal a pezsgőpiac egyre színesebbé és izgalmassá válik.

Hogyan érinti a jelenlegi gazdasági helyzet a pezsgőpiacot, különös tekintettel a fogyasztói árakra?

Az átlagos élelmiszer-infláció mértékéhez képest 

kevésbé emelkedtek a pezsgőárak az idén. 

Az áruházakban, kiemelten decemberben több akcióval találkozhatnak a fogyasztók, akik buborékos italokat keresnek az ünnepi időszakra. Ennek is köszönhetően a tartályos erjesztésű pezsgők nagyon szép eladási számokat hoznak. Az év eleji erősödő kereslet mellett novemberben és decemberben a prémiumtermékek is kiemelt figyelmet élveznek a vásárlók körében, az ünnepi asztalon szeretünk valami különleges italt kínálni a családunknak és a vendégeinknek. 

Tapasztalnak-e ellátási problémákat a pezsgők terén? Begyűrűzött a háború ide is?

A fegyveres konfliktus kitörésének idején voltak problémák az ellátással, az üveg és a drótkosarak kapcsán. Szerencsére azonban a nyersanyagellátásunk stabilizálódott. A háború hatásaként egyes csomagolásgyártó kapacitások kiestek, így Nyugat-Európában megnövekedett a palackok iránti kereslet. Ez egyelőre nem okoz közvetlen fennakadást az ellátás terén.

Budapest 2022.12.20.Müller Kornél, Törley ügyvezetőfoto: Kallus György/Világgazdaság Budapest 2022.12.20.
Müller Kornél, Törley ügyvezető
foto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Vagyis lesz elegendő pezsgő a polcokon, nem kell hiányra számítani?

Az utolsó egy-két hétben továbbra is kimagasló keresletre számítunk, de általános hiány nem várható. Ennek ellenére a jelentősen növekvő kereslet okozhat polci készlethiányt az év utolsó napjaiban egyes termékek körében. Ezért azt javaslom, hogy akinek konkrét elképzelése van arról, hogy milyen pezsgőt szeretne az ünnepi asztalon látni, 

az ne halassza a vásárlást az utolsó pillanatra.

Milyen évet fut a Törley, és mit prognosztizálnak 2023-ra?

Értékesítés szempontjából kifejezetten jó évet várunk, amit egy költségoldalról kihívásokkal teli 2023 követ.