Olyan cégek nevét sorolta a Tungsram dolgozóinak küldött – és a Világgazdaság birtokába került – levélben a társaság ügyvezető igazgatója, amelyek befektetnének a felszámolás alatt álló csoport egyes egységeibe, egyben továbbfoglalkoztatási lehetőséget is kínálnának az elküldött dolgozóknak. Az elbocsátások friss híréről elsőként a Népszava számolt be.

Budapest, 2022. május 22.A Tungsram Operations Kft. székhelyének egyik bejárata a főváros IV. kerületében, a Váci úton. A gyár az egykori 1909-ban alapított az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. utóda, amely a Tungsram izzólámpa védjegyet is megalkotta - fantáziaszó, amely két szónak, a volfrám angol nevének, a tungsten szónak, és a német Wolfram szónak az egyesítéséből származik - ami 1989-től General Electric (GE), 2018-től pedig, a Tungsram Csoport részeként működő Tungsram Operations Kft. a villamos világító eszközök és elektronikai termékek gyártásával. A cég további négy telephellyel rendelkezik
Fotó: Faludi Imre / MTI

Levelében Képes Kálmán ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a vállalatnál nagy erőket mozgósítottak azért, hogy az elmúlt hetekben minden alkalmazott megkaphassa a munkaviszonyát lezáró dokumentumot, mert így a felszámoló tisztázott körülmények között tudja átvenni a vállalattal kapcsolatos feladatokat, a dolgozók pedig időben, gyorsan megkaphatják a végkielégítést. Ám közölt a körülményekhez képest jó hírt is. Mint írta: „Az utóbbi hetek megfeszített munkája, a menedzsment széles körű tárgyalásai meghozták első gyümölcseiket. Előrehaladott tárgyalások folynak minden telephelyünkön a gyárak üzemeltetéséről, mindegyik helyszínen eredményekről számolhatunk be. Ez azt jelenti, hogy valamilyen formában folytatódni fog a munka. Minden esetben arról van szó, hogy egy cég vagy befektetői csoport üzemeltetné az adott üzemet vagy egy részét, és a dolgozók egy részének munkát biztosít.” (A levél nem ír a Tungsram iránt korábban érdeklődő svájci befektetőről.)

Az igazgató az előtte álló feladatok között sorolta fel, hogy a felszámolás alatt, a felszámolóval együttműködve is egy lehetséges egyezséget hozzanak létre. Határozott elképzelése ugyanis, hogy a működő gyáregységek  jobban értékesíthetők, „ezért érdekünk azok további működtetése, üzemeltetése. Ezzel is nagyobb mértékben tudnak térülni a hitelezők”.

Mindez gyáregységekre lebontva:

Zalaegerszeg – a Videoton a dolgozók nagy részét fogja foglalkoztatni 

Itt állnak a legközelebb a szerződéskötéshez, méghozzá a Videotonnal, amely az eddigi kapacitást vinné tovább a gyáregység üzemeltetőjeként. Ez azt jelenti, hogy a dolgozók nagy részét is foglalkoztatni fogja.

Nagykanizsa – ipari park lesz az ingatlanból

Egy ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó vállalat venné át a működtetést, a jelenlegi bérlőkkel együtt ipari parkként üzemeltetné tovább. Ez a befektető a kapacitások egy részét megtartaná (Food Autonomy lámpák, fröccsöntés, hegesztés, egyéb), és foglalkoztatna 160-180 dolgozót. Ipari parkként a szolgáltatások biztosítása is feladat, „ebben számítunk a jelenlegi kollégákra”.

Budapest – pénzügyi befektető a láthatáron

Egy pénzügyi befektetői csoport tovább működtetné a CMH-t, miközben a vállalat élénk egyeztetéseket folytat a kerámiakapacitásokról a Bakony Kerámia Kft.-vel és a Rauscherrel. Mindkét üzemben szükség lesz 50-50 dolgozóra. A vertikális farmot már az Orion Űrnemzedék Alapítvány tulajdonolta cég üzemelteti kutatási célokra szakosodva.

Hajdúböszörmény – még titok, ki viszi a wolframszáltelephelyet  

A wolframszálgyártáshoz szükséges telephelyrészt egy még meg nem nevezhető pénzügyi befektető üzemeltetné, a forgácsoláshoz szükséges üzemet pedig a Scintilla Kft. Ott is a jelenlegi dolgozók egy bizonyos hányadát alkalmaznák újra, összesen körülbelül száz főt.

Az üzemeltetésre át nem adott területek állagát egy erre szakosodott kft. óvja majd meg minden telephelyen. A fent említett lépésekkel kapcsolatos részleteket a vállalatvezetés január elejére kidolgozza Képes Kálmán ígérete szerint, és akkor további tájékoztatást kapnak a dolgozók. „Mindezek mellett számítunk további együttműködésetekre január folyamán is” – írja, békés ünnepeket és megérdemelt pihenést kívánva. A levél tartalmával kapcsoalatos információnkat a társaságnál megerősítették.