December 13-án Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb általános vezérigazgató-helyettese – ezúttal az ISD Kokszoló Kft. ügyvezető igazgatójaként – elrendelte a kokszoló technológiai folyamatainak leállítását – írja a Duol.

Dunaújváros, 2012. május 4.A hengerelő gépsor üzem közben az ISD Dunaferr Zrt. hengerüzemében, Dunaújvárosban.MTI Fotó: Máthé Zoltán Dunaújváros, 2012. május 4.
A hengerelő gépsor üzem közben az ISD Dunaferr Zrt. hengerüzemében, Dunaújvárosban.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A lap szerint erre a szénhiány miatt kialakult helyzetre tekintettel került sor.

A döntés eredményeként visszafordíthatatlan folyamatok alakulhatnak ki.

A Duol megszerezte és közzé is tette a vonatkozó ügyvezetői utasítást a kokszoló technológiai folyamatainak leállításáról. Ám arról is beszámolnak, hogy nem hivatalos információk szerint 

úton van a kokszoló felé egy tetemes mennyiségű szénszállítmány, amely megelőzheti vagy késleltetheti az elrendelt leállítást.

Közben a legfrissebb Magyar Közlönyben olyan kormányrendelet jelent meg, amely akár a Dunaferr megmenekülését is előrevetítheti.

Mentőöv érkezhetett

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint, ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítés nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot, 

a cégbíróság három munkanapon belül kezdeményezi a cég ellen a felszámolási eljárás megindítását.

Mindez nagyban érintheti a Dunaferrt is, hiszen ezek a feltételek abszolút teljesülnek az esetében. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt korábban, az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított: 

  • nincs igazgatósága, 
  • felügyelőbizottsága, 
  • cégvezetője, 
  • és tetemes, közel 500 milliárd forintnyi tartozása van. 

A közelmúltban nem tudta kifizetni a villamosenergia-számláit sem, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását a Dunaferrnél azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. (ISD Power) székhelye és telephelyei zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta.

Fotó: Faludi Imre / MTI

A mostani kormányrendelet jogtiszta helyzet lehetőségét teremti meg egy adott cégnél, ezzel lehetőség nyílik arra is, hogy az adott vállalkozásban befektetők is megjelenjenek. A három napon belüli felszámolási eljárás kezdeményezése pedig 

biztosíthatja egy nehéz időszak lezárását,

és a cégcsoport további működését.