Átmeneti időre folyamatosan biztosított lesz az ISD Dunaferr Zrt. villamosenergia-ellátása, miután a kormány rendeletben utasította az áramszolgáltatót, hogy a cégcsoport áramellátásáért felelős ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft.-t ne kapcsolja le a hálózatról – jelentette be Dunaújváros fideszes országgyűlési képviselője.

Fotó: Faludi Imre / MTI

Mészáros Lajos csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a több ezer embernek munkát Dunaferr egy nagyon energiaigényes szektorban tevékenykedik, így az orosz–ukrán háború miatti energiaár-robbanás erősen érintette. 

A társaság rendkívüli módon eladósodott, s ennek következtében az E.ON csütörtökön, 12 óra 30 perckor lekapcsolta volna a hálózatról a ISD Power Kft.-t, ami veszélyhelyzetet teremtett – tette hozzá. 

A képviselő jelezte, hogy átmeneti időre megoldódott a helyzet, az áramszolgáltatónak mindaddig biztosítania kell a cég energiaellátását, amíg azokat a struktúrákat le nem állították biztonságosan, amelyek súlyosan károsodnának, vagy ipari balesetet okoznának a hirtelen leállítással.

Dönthet a kormány a Dunaferr mentőövéről

Még várnia kell néhány napot a Dunaferrnek, amíg kiderül, mekkora és milyen állami segítségről dönt az érdekében a kormány. Öt-tíz milliárd forint elég lehet két hónapra.