Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét. 

CATL battery cell factory 04 April 2022, Thuringia, Arnstadt: Wolfgang Tiefensee (SPD), Minister for Economy, Science and Digital Society of Thuringia, speaks at an event at the Contemporary Amperex Technology Thuringia GmbH (CATL) battery cell factory. Chinese battery manufacturer CATL will ramp up production at its new plant in the second half of the year. Interior work is currently underway at the new complex, which is over half a kilometer long and in which the Chinese company plans to invest around 1.8 billion euros. Photo: Martin Schutt/dpa (Photo by Martin Schutt/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A volt NDK területén fekvő Türingia tartományban 1,8 milliárd eurós beruházással épített üzem éves termelési kapacitása 14 gigawatt, ami nagyjából 350 ezer elektromos meghajtású személyautónak elegendő akkumulátort jelent. 

Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök a CATL Debrecenbe tervezett, jóval nagyobb kapacitású üzemével kapcsolatban az ünnepségen a magyar közmédiának elmondta: 

a kereslet várható lendületes növekedése alapján nagyon helyesnek tartja, hogy a kínai cég Türingia után partnerországukban, Magyarországon is megjelenik, és még nagyobb beruházást hajt végre.

 Mindez nem versengés egymással, hanem erősödés együtt – mondta kormányfő. Hozzátette, hogy a CATL arnstadti gyárát úgy építették meg, hogy nem lehet vegyi szennyeződés a környezetében.

Korábban a Világgazdaság beszámolt arról, hogy 

a most hivatalosan átadott németországi üzem 2022 decemberétől termel, és ez technológiailag azonos a Debrecenbe tervezettel, a méretét tekintve azonban kisebb.  

A kínai akkumulátorgyártó óriás képviselői rácsodálkoztak a botrányos debreceni közmeghallgatásokra, azonban ez nem befolyásolja a döntésüket a gyárépítésről – értesült lapunk iparági forrásokból. Ez az álláspont azért lényeges, mert a fejlesztés – amely Magyarország legnagyobb zöldmezős projektje – nemzetgazdasági szempontból is hangsúlyos. 

A CATL egy 2011-ben alapított kínai akkumulátorgyártó és technológiai vállalat, amely elektromos járművekhez és energiatároló rendszerekhez lítiumion-akkumulátorok, valamint akkumulátorkezelő rendszerek (BMS) előállítására szakosodott. A társaság a világ legnagyobb lítiumakkumulátor-gyártója, amely az ágazat piaci részesedésének közel 36 százalékát fedi le. A cégcsoport 2022-ben hozta létre magyarországi leányvállalatát Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. néven. Az elkövetkező években a legjelentősebb piaci fejlesztések a lítiumion-akkumulátor családon belül várhatók. Az energiasűrűség az elmúlt tíz esztendő során majdnem háromszorosára nőtt, és az előrejelzések alapján a fejlődő tendencia legalább a következő tíz év során fennmarad.