A Volkswagen csoport hamarosan, talán már az idén meghozza a döntést egy kelet-európai akkumulátorgyár építésének helyszínéről – jelentette be Oliver Blume, a konszern vezérigazgatója a berlini rendkívüli közgyűlésen pénteken.

26 July 2022, Lower Saxony, Wolfsburg: A Volkswagen building stands under a cloudy sky. Following the embezzlement acquittal for four VW personnel managers, the Regional Court of Braunschweig has clarified that even senior works council members are generally not allowed to draw high salaries at the level of executives. (to dpa: Ruling clarified: Management salaries for VW works council members inadmissible)
Fotó: Melissa Erichsen / AFP

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, a wolfsburgi székhelyű német prémiummárka és akkumulátorgyártó vállalata, a PowerCo folyamatosan értékeli a megfelelő helyszíneket a gigagyár számára Kelet-Közép-Európában. Cseh hírértesülések szerint Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia is szerepel a működését 2027-ben megkezdő, elektromos autókhoz akkukat gyártó hatalmas üzem potenciális helyszínei között. Szakértők szerint a csehek lehetnek a befutók, míg hazánk esélyeit leginkább az erősíti, hogy az utóbbi időben a világ legnagyobb akkugyártói közül a dél-koreai Samsung, LG és SK, valamint a kínai CATL egymást követve jelentek meg nálunk.

A novemberben megszűnt Technológiai és Ipari Minisztérium egykori tárcavezetője, Palkovics László többször beszélt arról, hogy hazánk Németország után a második legnagyobb akkumulátorgyártási kapacitásával akar rendelkezni, és erre kormányzati ígéret is van. 

Előzetes becslések szerint 2030-ra minden második új kocsi elektromos lesz, és ezen járművekre, illetve akkumulátoraira 1200 milliárd dollárt kívánnak költeni világszerte.

A Volkswagen partnereivel együtt hat cellagyárat tervez Európában, amelyek 2030-ig 240 gigawattóra kapacitásúak lesznek. Németországban, Salzgitterben júliusban tették le egy nagy üzem alapkövét. További két helyszínt erősítettek meg Svédországban és Spanyolországban.