Bár a koronavírus-járványt javarészt a hátunk mögött hagytuk, a megváltozott munkarend velünk maradt, ezzel sok cég nincsen megelégedve. Egyre több vállalat vetne véget az otthoni és akár a hibrid munkavégzésnek is, ezt viszont a dolgozók nem hajlandók elfogadni – írta a The Wall Street Journal.

Meeting over a video call in office post pandemic
Fotó: Luis Alvarez / Getty Images

Olyan vállalatok, mint a Vanguard befektetési óriás és a Paycom szoftverfejlesztő, az elmúlt hetekben utasításba adták alkalmazottainak, hogy álljanak át a hibrid munkavállalásra, és 2023-ban töltsenek egyre több időt az irodában. Egyes főnökök fenyegetésképpen hozzátették, hogy akiknek ez nem tetszik, azok pár héten belül búcsút mondhatnak az állásuknak, és végkielégítést sem kapnak.

Cégünk a világjárvány kezdetétől azon az állásponton volt, hogy az otthonról való munkavégzés átmeneti megoldás lesz, azalatt mindenki egészségét és jólétét prioritásként kezeltük. Dolgozóink közel 80 százaléka most már heti öt napot tölt a központi irodában. Izgatottan várjuk, hogy az utolsó részlegeink is csatlakozzanak kollégáikhoz

– mondta a Paycom szóvivője.

A munkáltatók szerint fontos a dolgozók visszahívása, mert segít a problémamegoldásban, a csapatmunkában, a szervezésben, az új alkalmazottak képzésében és a vállalati kultúra megerősítésében. Ráadásul a távmunkát nem tartják tisztességesnek azokkal szemben, akik eddig követték a szabályokat, és bejártak dolgozni, míg mások azokat büntetés nélkül áthághatták.

Egyes alkalmazottak értekezleteken, nyilvánosan támadták meg a régi-új irányelveket. Az otthon maradás pártolói szerint az irodai munka nem produktív, a cégek által nyújtott körülmények nem megfelelők, az ingázás pedig időigényes, megterhelő és felesleges. Bár a felmérések szerint a legtöbb munkavállaló hajlandó legalább heti néhány napot az irodában dolgozni, és sokan látják a benti munkavégzés előnyeit,

a vállalatok vezetőinek nehéz dolguk lesz, ha mindenkit vissza akarnak parancsolni a régi rendszerbe.

The Goldman Sachs Group Inc. logo is displayed in the reception area of the One Raffles Link building, which houses one of the Goldman Sachs (Singapore) Pte offices, in Singapore, on Saturday, Dec. 22, 2018. Singapore has expanded a criminal probe into fund flows linked to scandal-plagued 1MDB to include Goldman Sachs Group, which helped raise money for the entity, people with knowledge of the matter said. Photographer: /Bloomberg via Getty Images
Fotó: Nicky Loh / Getty Images

A világjárvány alatt a vállalatok meglehetősen lazán kezelték az irányelvek betartását, attól tartva, hogy a túlságosan szigorú szabályok ártanának a morálnak, megnőne az engedetlenség, ami akár tömeges felmondásokhoz is vezethetne. Több cégvezető is hagyta, hogy a dolgozók figyelmen kívül hagyják az előírásokat, és ez a hozzáállás sok helyen a vírusveszély elmúlása után is megmaradt. Nem véletlen, hogy a nagyvárosokban még 2022-ben is 50 százalék alatt volt az irodák kihasználtsága.

A közelgő recesszió veszélye miatt azonban átalakul a a dolgozók pedig kezdik elveszíteni a befolyásukat a vállalatvezetés felett, ami lehetővé teszi a főnököknek, hogy visszaforgassák az idő kerekét.

Hiába követelőznek a dolgozók, hiába mondanak fel, a vezetők kitartanak a szabályok mellett, noha időközben az új munkaerő felvétele is nehezebbé vált. Az új alkalmazottak felvételekor a vállalatok már kiemelik a munkarend követelményeit, távmunkáról szó sem lehet.

A heves reakció viszont rámutat a cégek legnagyobb hibájára. Bár a távmunkát átmeneti állapotként kezelték, a járványhelyzet enyhülésével nem állították helyre a korábbi működést, az alkalmazottak pedig hozzászoktak ehhez, sőt akad olyan, akit eleve ilyen rendszerbe vettek fel.

Több nagy New York-i bank, köztük a Goldman Sachs is már a járvány korai szakaszában a dolgozók visszahívását sürgette, kiemelve az otthoni munka átmeneti jellegét. A vezetők szerint ennek meg is lett az eredménye, az irodák most nagyrészt úgy néznek ki, mint a koronavírus megjelenése előtt, és az alkalmazottak is elégedettek. Az otthoni nyugodt munkakörülményekhez ragaszkodók azonban ezt nem így látják.

A távmunka gyakorlatilag alapvető részét képezi sok ember életének, és annak hirtelen eltörlése olyan, mintha a jogaikat vagy a fizetésük egy részét vennék el.