Tombol a pesszimizmus a legnagyobb befektetési bankok elemzőinek körében: a The Wall Street Journal üzleti napilap 23, vezető pénzügyi intézet szakembereit kérdezte meg a világgazdaság idei teljesítményével kapcsolatos várakozásaikról.

global recession, recesszió, pénz, bedől, üzletember, öltöny, visszaesés
Fotó: Shutterstock

A megkérdezett elemzők kétharmada szerint 2023-ban az Egyesült Államokba és Nyugat-Európa fejlett országaiba egyre biztosabban megérkezik a régóta félt recesszió, két cég ugyanakkor csak 2024-re várja a visszaesés beköszöntét. 

Az amerikaiak csökkenő költekezési hajlandósága, az zuhanása és a hitelkereslet csökkenése egyaránt a recessziót vetítik előre.

A BNP Paribas elemzői szerint a globális GDP-növekedés üteme várhatóan jelentősen lelassul 2023-ban, amit az Egyesült Államokban és az Európai Unióban beköszöntő visszaesés egyaránt táplálni fog. A cég szakértői a Fed agresszív kamatemelési stratégiáját az egyik legnagyobb kiváltó okként tartják számon, amely egyelőre ugyan kissé vissza tudta fogni az alakulását, ám messze nem sikerült az elvárt szinte korrigálni a pénzromlás mértékét.

A Fed tavaly hét alkalommal emelte az irányadó kamatsávot az Egyesült Államokban, a 2022 eleji 0–0,25 százalékos sávról egészen a jelenleg is érvényes 4,25–4,5-ös szintig, amely 15 éves csúcspontot jelent. Az emelés minden bizonnyal nem ért még véget, a szakértői várakozások szerint 5–5,5 százalékon tetőzhet a jelenlegi ciklus.

a fed-alapkamat alakulása
A legutóbbi kamatemelés decemberben volt, újabbra pedig február elején lesz lehetősége a Fednek

A további emelések hatással lesznek az amerikai munkanélküliségi adatokra is: a jelenlegi 3,7 százalékról 5 százalék felé is kúszhat a ráta, ami milliók számára jelentené a megélhetésük elvesztését. 

Az amerikai gazdaság szűkülése is szerepel az elemzői várakozások közt, ugyanis a kamatemelés hatásait szerintük egyelőre még nem érzi teljes mértékben a piac. Ennek alátámasztására a szakemberek több indikátort is felsorakoztattak, amik a történelmi példákat tekintve helyesen jósolták meg a gazdasági visszaesést. 

A már korábban említett nehezedő hitelfelvétel mellett a kereslet csökkenését is feljegyezték már a bankok, ráadásul a vezető gazdasági indikátorok kilenc hónapja tartó esése is táplálja a pesszimizmust a szakemberek körében. Nem elhanyagolhatók emellett az üzleti aktivitást mérő mutatók és a szolgáltatási és feldolgozóipari ágazatok adatai sem, melyek egyaránt a 2020-as Covid-recesszió óta mért mélypontjaik környékén járnak.

A fordított hozamgörbe pedig csak olaj a tűzre. 

Az amerikai három hónapos és kétéves lejáratú kötvények ugyanis jelenleg magasabb hozam mellett kereskednek, mint a tíz-, húsz-, és harminc évesek, amely a közeledtének egyik legjobb indikátorának bizonyult a múltban.

Az amerikai kötvényhozamok alakulása
A rövid lejáratú kötvények hozamai felülmúlják a hosszabbakét, ez pedig negatív előjel a gazdaság számára

Emellett az amerikai lakosság többlet-megtakarításai a járványidőszak csúcspontján mért 2,3 ezermilliárd dolláros szintről 1,2-re estek, és a Deutsche Bank várakozásai szerint októberre teljes mértékben ki is fognak apadni. Ez magával hordozza a vásárlóerő drasztikus visszaesését, ami dominóként boríthatja a már majdnem talpra álló gazdaságot.

Az elemzők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az idei év végére minden bizonnyal már fellélegezhet a piac, a recesszió ugyanis sekély és visszafogott lesz. Ehhez azonban elengedhetetlen a Fed kamatcsökkentése az infláció tetőzését követően.

Kizárt, hogy megússzuk: újra kell tervezni a megtakarításainkat

Pintér András, az MKB Alapkezelő befektetési vezetője a VG-nek adott évértékelő interjúban elmondta, milyen esetben várhat kifejezetten rázós év a részvénypiacokra, mi volt az oka a forint rendkívül fájó sérülékenységének, valamint miért áll közelebb Magyarország inflációs problémája az amerikaihoz, mint a nyugat-európai országokéhoz.

A várakozások szerint a Fed az első negyedévben még emelni fog, a másodikban már csak kivárni, az év második felében pedig már csökkenteni fogja a kamatszintet.

A tavaly közel 20 százalékot zuhanó S&P 500 indexet év végére 5 százalékkal feljebb várják az elemzők.

A 23 megkérdezett intézmény optimistább szakemberei szerint elkerülhető a recesszió, de a gazdasági visszaesés nehezen: ilyen szereplő például a nemrég szaúdi ellenőrzés alá került Credit Suisse, ők a növekedés lassulását tartják csak biztosnak, az eddigi éves 2,1 százalékos bővülést 0,5 százalékosra vélik visszaesni. A Goldman Sachs az egyedüli valódi optimista a cégek között, ők idén 1 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak.