Nemcsak a bónuszok csökkennek meredeken az amerikai bankszektorban. 

A Goldman Sachs több ezer alkalmazott elbocsátását tervezi

a The Wall Street Journal értesülései szerint. Bár a bank jövőre karcsúbb lesz, de még mindig több alkalmazottja marad, mint a járvány előtti létszám. A Goldmannak szeptemberben 49 ezer alkalmazottja volt, szemben a 2019 végi 38 ezerrel. Emellett megnyirbálja, bizonyos esetekben pedig lenullázza az alulteljesítő alkalmazottak éves bónuszait.

Goldman Sachs Expected To Cut Hundreds Of Jobs This Month, NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 13: The Goldman Sachs logo is seen on at the New York Stock Exchange on September 13, 2022 in New York City. Goldman Sachs announced today a plan to cut several hundred jobs this month, making it the first Wall Street firm to take steps to cut down on expenses amid a drop in volume of deals after pausing layoffs for two years during the coronavirus (COVID-19) pandemic. (Photo by Michael M. Santiago/Getty Images)
Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

A többi Wall Street-i bankházhoz hasonlóan 

a Goldman is agresszíven bővítette a létszámot 2020-ban és 2021-ben,

hogy lépést tartson az akvizíciós hullámmal. Ám az idei év már egy másik történet: a gazdasági lassulás, az európai háború és az emelkedő kamatlábak medvepiacot és a vállalatfelvásárlások visszaesését hozták. A Morgan Stanley is 1600 fős leépítést jelentett be december elején.

A Goldmannél az elbocsátások az éves munkaerő-felülvizsgálatok részét képezik. Az alulteljesítők elbocsátásának gyakorlatát csak a járvány idején függesztették fel. 

A legtöbb Wall Street-i alkalmazotthoz hasonlóan a Goldman munkatársai is a javadalmazásuk nagy részét éves kifizetésekben kapják, amit a saját teljesítményükhöz és a cég eredményeihez kötnek. Azok az alkalmazottak, akik nem kapnak bónuszt, ezt általában távozásra való felhívásként értelmezik. Az amerikai tőzsdei lap szerint, 

a magasan fizetett partnerek és más vezetők bónuszainak megszüntetése mozgásteret adhat a banknak, hogy megőrizhesse a junior bankárok kompenzációját.

Az ügyet ismerők szerint a technológiai szektorral foglalkozó befektetési bankárokat, köztük néhány ügyvezető igazgatót is érintenek az elbocsátások

A nagy ívű fellendülést gyorsan követte a leszálló ág, s a boom idején a bankok valószínűleg túlvállalták magukat – mondta Alan Johnson, a pénzügyi szolgáltatásokra szakosodott tanácsadó cég, a Johnson Associates ügyvezető igazgatója.