A francia-holland Air France-KLM csoport nyereséggel zárta a tavalyi évet az egy évvel korábbi veszteséges évet követően – derült ki a társaság pénteken nyilvánosságra hozott beszámolójából.

Schiphol,,The,Netherlands,-,August,24,2012:,Terminal,And,Schiphol, The Netherlands - August 24 2012: Terminal and a row of parked airplanes on Amsterdam Airport Schiphol under a gloomy sky. In front a Boeing 737 of KLM Royal Dutch Airlines Air France.
Fotó: Harry Wedzinga

A vállalat 728 millió euró adózott eredménnyel zárta a tavalyi évet, 

míg 2021-ben 3,292 milliárd euró veszteséget könyvelt el a koronavírus-járványhoz kötődő korlátozások okozta nehézségek miatt.

Kevés légitársaság ragaszkodik a kötelező maszkviseléshez

A maszk a farsangi bálokra való, nem a repülőgépekre – ez a felfogás vált uralkodóvá a pandémia utórezgéseit alacsony kockázati fokozatba soroló országokban, ahol ennek megfelelően az utas szabadon dönt arról, hogy biztonsága érdekében felveszi-e a maszkot vagy sem. Kivételek persze ez alól is vannak.

Tavaly azonban a magas üzemanyagárak és egyéb költségnövekedések ellenére a vártnál kedvezőbb évet zárt, a tavalyi negyedik negyedévben 7,128 milliárd euró rekordbevételt ért el, 47,3 százalékkal magasabbat az előző év azonos időszakában elérthez képest. 

A teljes évben jegyzett 26,393 milliárd euró bevétel 84,4 százalékkal múlta felül a 2021. évit.

Az Air France-KLM a koronavírus miatti szigorítások feloldásával ismét növelte a kapacitásokat, és tavaly több mint 83,3 millió utast szállított, 86,5 százalékkal többet, mint 2021-ben.

A légitársaság közlése szerint a 2023-as foglalások majdnem elérték a járvány előtti szintet a globális utazási kereslet fellendülésének köszönhetően.