A rovarlárva tenyésztéséhez és az abból készült takarmányfehérje előállításához harmincszor kisebb földfelületre és negyvenszer kevesebb víz felhasználására van szükség, mint ha átlagos haszonállat-tenyésztésből származna, ezért a rovarfehérje állati takarmány célú bevonása az élelmiszerláncba elkerülhetetlen – hívta fel a figyelmet Percze Rajmond, az Agroloop társalapító-ügyvezetője az IVSZ SMART 2023 konferenciáján.

Man's,Hand,Holding,Chopsticks,Eating,Crickets,Insect,On,Plate.,Food
Man's hand holding chopsticks eating Crickets insect on plate. Food Insects for eat as food items, it is good source of meal high protein edible for future food concept.
Fotó: Shutterstock

Az évtized közepére másfél-kétszeresére nőhet a globális kereslet a marha-, sertés- és csirkehúsra, miközben már most a világ mezőgazdasági területeinek 80 százalékán takarmány-előállítás zajlik. A jelenlegi szinthez képest az élelmiszer-termelést 70 százalékkal kell megnövelni, vagy alternatív fehérjeforrásokat kell bevonni az élelmiszerláncba a fehérjehiány kezelésére – mondta a szakértő.

Az elmúlt két évtizedben egyértelműen hiánycikk lett a takarmányfehérje Európában, ami létrehozta az úgynevezett alternatív fehérje iparágat. Csakhogy egyik sem fenntartható hosszú távon. A szójatermesztés rendkívül termőföldigényes, és jelenleg azért perzselnek fel vagy vágnak ki esőerdőket, hogy génmódosított szóját termesszenek a helyükön. Ráadásul a szójának még el is kell jutnia valahogy Európába, ami rengeteg szén-dioxid-kibocsátással jár.

A halliszt szintén nem lehet megoldás, hiszen a tengereket és óceánokat túlhalásszák, egyre inkább kimerülnek. 

A megoldás a körforgásos gazdasági modell

A megoldás a hatékony és környezetbarát takarmányalapanyag-előállítás lehet lokálisan elérhető biomasszából. Az Agroloop pontosan ezzel foglalkozik, és jelenleg – az Eprolius Hungary Zrt. és a Gran Private Equity vezető magyar kockázati tőketársaságtól kapott – 18 millió eurós beruházással bővíti Budapest határában a fekete katonalégylárva tenyésztését és feldolgozását.

Körforgásos modellünkben a takarmányértéklánc alján található élelmiszeripari melléktermékeket etetjük meg rovarlárvákkal, majd a lárvákból prémiumminőségű takarmány-alapanyagokat állítunk elő a házi kedvenceknek és a haszonállatoknak

– ismertette Percze. Ezek közé a melléktermékek közé tartozik például a gyümölcslégyártóknál maradt préselési maradvány, azaz a gyümölcstörköly, továbbá a kukorica másra nem használt részei vagy épp a búzakorpa. De ilyen alapanyag keletkezik még a csomagolt saláták előállításakor is, a rovaroknak a káposzta torzsája vagy a saláták másra nem használt része is tökéletes. 

A cég a mások által már kidobandó vagy elégetendő „szerves melléktermékekből” állít elő biomasszát a fekete katonalégy lárváinak táplálására. 

Ebben a rendszerben nincs hulladék, minden tényleges termékké alakul – tette hozzá a szakértő.

A rovarfehérje mint a jövő természetes erőforrása

Az átlagos haszonállat-tenyésztésből származó takarmányfehérjével ellentétben a rovarlárva tenyésztése és a belőle készült alapanyagok előállítása azonos súlyra vetítve harmincszor kisebb földfelületet és negyvenszer kevesebb víz felhasználását igényli, ráadásul mindez negyvenszer kisebb karbonkibocsátással jár. A rovarok hidegvérűek, ezért jóval kevesebb energiát használnak fel az életciklusuk során, így például egy kilogramm kiváló minőségű alapanyag előállításához csupán 10 liter vízre van szükségük, míg például a szójatermelés vízlábnyoma 2000 liter kilogrammonként, a sertéshúsé átlagosan 5500 liter, a vörös hús pedig elérheti a 16 ezer litert is kilogrammonként.

A rovarpiac jövője kapcsán a szakértő elmondta:

a takarmánycélú rovarpiac az évtized végére eléri az évi kétmilliárd eurós összforgalmat, éves szinten egymillió tonna rovarlisztet termelve.

2030-ra az EU-ban elfogyasztott hal több mint 10 százaléka olyan halgazdaságokból fog származni, amelyek rovarfehérjét használnak haleledelként, 40 tojásból egy rovarokkal táplált tojótyúktól, 50 csirkehúsadagból egy rovarral táplált tyúktól származik majd.

A szakértő szerint Európában a belátható közeljövőben nem lesz olyan mértékű a fehérjehiány, hogy vasárnapi ebédként rántott hús helyett rovargíroszt kelljen fogyasztanunk. A fehérjeforrások elosztása és felhasználása viszont kulcskérdés, hiszen ha az állatokat rovarfehérjével etetjük, akkor egészségesebb és jobb ízű csirke- vagy sertéshúst fogyaszthatunk mi is.