Tavaly mintegy 10 százalékkal, 21,7 milliárd forintra növelte árbevételét a Graboplast Zrt., amelynek adózott eredménye 130 millió forint lett – közölte a győri székhelyű, padlóburkolatokat gyártó vállalat csütörtökön.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Bár 2021-ben a vállalat árbevétele kevesebb, 19,7 milliárd forint volt, az adózott eredmény abban az évben még 362 millió forint volt, 232 millió forinttal több a tavalyinál. 

Az üzemi eredmény viszont tavaly 1,4 milliárd forint volt, ami 506 millió forintos növekedés 2021-hez képest.

A vállalati tájékoztató hangsúlyozza, hogy a tavalyi év kedvezőtlen külső környezete ellenére érte el az eredményét, hiszen az orosz–ukrán háború miatt jelentkező logisztikai nehézségek, az emelkedő energiaárak, valamint a tavalyi év első felét meghatározó jelentős faalapanyag-hiány miatt jelentkező áremelkedés mind kedvezőtlenül hatott a gazdálkodásra. A társaság stabil működés mellett ellensúlyozni tudta a kihívásokat, tovább erősítve piaci pozícióit a speciális padlógyártás területén.

A Graboplast termékeit világszerte használják, árbevételének mintegy 90 százaléka az exportpiacokon keletkezik. Az eredményeket javította, hogy 

a koronavírus-járványt követően tavaly sok piac újra megnyílt, a sport- és show-padló-értékesítés területén pedig jelentősen nőtt a kereslet.

A vállalat élére az idei év elején új vezérigazgató érkezett Ivan László személyében, akinek egyik fő célkitűzése a vállalati érték növelése, amit a társaság általános stratégiájának frissítésével, valamint a vállalat fenntartható növekedési pályára állításával kíván elérni. Ennek jegyében Ivan László a Grabo Start elnevezésű stratégiai fejlesztési folyamatot a cég teljes működésére ki kívánja terjeszteni az idén.

A folyamatok részeként a vállalat egyebek mellett új kontrollingrendszert vezet be, és új ügyviteli rendszerrel támogatja a gyorsabb és átláthatóbb vállalati működést. A Graboplast Zrt. a lakossági padlók előállítása mellett olyan saját fejlesztésű speciális padlóburkolatokat gyárt, mint a sport-, közületi, dizájn- és járműipari padlók.