Januártól a Graboplast vezérigazgatói tisztségét Ivan László látja el, Jancsó Péter, a társaság eddigi elnök-vezérigazgatója a cég elnökeként a stratégiai tervezésre fókuszál majd. Ivan László több mint tízéves vezetői tapasztalattal rendelkezik, a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász-mesterdiplomát majd dolgozott a Central European Management Intelligence szenior tanácsadójaként, volt a Eurobus Invest Szlovákiáért felelős igazgatója, legutóbb pedig az Arriva Slovakia vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Ivan László kiemelte: célja, hogy a stabil alapokra építve a Graboplast nevét és márkáját még erősebbé és ismertebbé tegyék világszerte, és innovatív termékeikkel globálisan is meghatározó szereplővé váljanak.

A Graboplast évszázados múlttal rendelkező, magyar tulajdonban lévő termelővállalat. Részvényei korábban évekig forogtak a Budapesti Értéktőzsdén, de a 2000-es évek elején kivezették, és a cég zártkörűen működő részvénytársasággá alakult.

Fennállásának több mint 110 éve alatt Közép-Európa vezető speciális padlógyártó vállalatává fejlődött. A vállalatcsoportnak három telephelyen – Győrben, Kecskeméten és Tatabányán – összesen négy gyára van, ezekben ötszázan dolgoznak. A Graboplast 2021-es nem konszolidált nettó árbevétele 20 milliárd forintot tett ki, ennek döntő része exportból származott.

A cég mindemellett érdekes tranzakcióra készül: a Nutex ugyanis nagy értékben kíván tőkét emelni a cégben, cserébe csak általuk lejegyezhető Graboplast-részvényekkel gazdagodnának egy roppant bonyolult lépéssorozaton keresztül. 

Dióhéjban: a Graboplast egy úgynevezett tranzakciós feltételjegyzék (term sheet) aláírásáról számolt be nemrég a Nutex mellett három további befektetővel, akiktől a már korábban említett tőkeemeléssel egy időben a Nutex megvásárolja a Graboplast-részvények 6,18 százalékát, illetve apportként a tulajdonukban lévő Graboplast-papírok 46,9 százalékát is átadják a Nutexnek, ezzel nagyrészvényessé téve a befektetőt. A megállapodás egyelőre nem tekinthető kötelező kötelezettségvállalásnak.