A kínai Lenovo Group Ltd. 24 százalékos bevételcsökkenésről számolt be pénzügyi negyedik negyedévében, így tovább tart a számítógépek és az okostelefonok iránti globális kereslet-visszaesés. Sorozatban ez a harmadik egymást követő negyedéves a társaságnál.

Demak,,Indonesia,-,Febuary,17th,,2021,-,Lenovo,Laptops,With
Fotó: Shutterstock

A hagyományos kivitelű személyi számítógépek (PC) világelső gyártója szerdán azt közölte, hogy a március végével záródott negyedévben 12,64 milliárd dollár volt a bevétele, ami 24 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 16,69 milliárd dollárnál.

Az adózott eredmény éves összevetésben 72 százalékkal, 114 millió dollárra csökkent 412 millió dollárról.     

Ahol a szuperszámítógépek készülnek – bejártuk a Lenovo gyárát

A tervezéstől a kivitelezésig mindössze tíz hónap alatt húzták fel a kínai cég első európai komputergyártó üzemét a 13 ezer fős Pest vármegyei város határában. A Lenovo Manufacturing Kft. egyik legnagyobb versenyelőnye a megrendelés alapú gyártásból származik.

A Lenovo részvényára a hongkongi tőzsdén 4 százalék körüli mínuszban állt szerdán közép-európai idő szerint röviddel reggel hét óra után.

A Gartner informatikai piackutató cég előrejelzése szerint idén valószínűleg már a második egymást követő évben csökken a PC-k kiszállítása a világon. A tavalyi 16 százalékos visszaesés után idén várhatóan 6,8 százalékkal csökkennek a PC-kiszállítások a Gartner szerint.