Beperli egykori cégét Carlos Ghosn, aki korábban a Renault-Nissan-Mitsubishi elnök-vezérigazgatója volt. A Reuters hozzáfért Ghosn keresetéhez, amelyet a felperes Libanonban nyújtott be, és a többi között 

rágalmazás és hitelrontás miatt egymilliárd dollárra perli az autógyárat, valamint 12 magánszemélyt és további másik két céget.

 

LEBANON - PORTRAIT OF CARLOS GHOSN - BEIRUT
Lebanon, Beirut, 2022-04-23. Portrait of Carlos Ghosn, former CEO of Renault-Nissan. After an international arrest warrant issued by the French authorities for misuse of corporate assets, money laundering and corruption, Carlos Ghosn declares that he is ready to defend himself and denounces a judicial harassment by the French authorities. Photography: Karine Pierre.Liban, Beyrouth, 2022-04-23. Portrait de Carlos Ghosn, ancien PDG de Renault-Nissan. Apres un mandat d’arret international delivre par la justice francaise pour abus de biens sociaux, blanchiment et corruption, Carlos Ghosn se declare pret a se defendre et denonce un acharnement judiciaire des autorites francaises. (Photo by Karine Pierre / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Karine Pierre / AFP

Hosszú csata áll előttünk. A végsőkig fogunk küzdeni

– mondta Ghosn a Reutersnek Libanonban. Világszerte nagy szenzációnak számított, amikor Carlos Ghosn libanoni-brazil-francia üzletembert, a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors vezetőjét 2018 novemberében letartóztatták, majd 2019 tavaszán óvadék mellett Japánban házi őrizetbe helyezték, és még ugyanannak az évnek a végén rejtélyes módon szökött meg egy biztonsági magáncég segítségével Libanonba. 

Az üzletember ellen felhozott vád szerint saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a vállalatnak szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira.

Carlos Ghosn a Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője volt. A Nissan és a Mitsubishi még 2018 novemberében felmentette minden tisztségéből a cégvezért, míg a Renault elnöki és a vezérigazgatói tisztségéről 2019-ben mondott le Carlos Ghosn.

Amit kérek, az csak egy kis kompenzáció ahhoz képest, amit velem tettek

–  jelentette ki a most 69 éves Ghosn. 

Keresetében azt állítja, hogy megsértették a lakóhely szentségét, és azt állítja, hogy bűncselekményeket követtek el ellene Libanonban, Japánban, Franciaországban, Brazíliában, az Egyesült Államokban és Hollandiában. „Az a szándékom, hogy visszaszerezzem a jogaimat, hogy helyreállítsam a jó hírnevemet” – mondta.