Kilencnapos sztrájk után megszületett a megállapodás Arconic-Köfém Kft.-nél a menedzsment és a dolgozók között – jelentette be a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ).

20220317 Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. környezetvédelmi beruházásának átadása, füstgáztisztító berendezések üzembe helyezése, Székesfehérvár. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap
20220317 Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. környezetvédelmi beruházásának átadása, füstgáztisztító berendezések üzembe helyezése, Székesfehérvár. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap
Az Arconic-Köfém dolgozói extrapénzt harcoltak ki az amerikai menedzsmentnél. (Fotó: Pesti Tamás/Mediaworks)

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az amerikai hátterű székesfehérvári cég – amely Európa egyik vezető alumínium-hengerművét üzemelteti Magyarországon – körülbelül 800 dolgozója június elején szüntette be teljeskörűen a munkát, miután a vállalat vezetése nem teljesítette a bérfejlesztési követelésüket. A dolgozók 5,5 százalékos emelést akartak, ami nagyjából 250 millió forintot emésztene fel, de az ügyvezetés elzárkózott ennek teljesítése elől. Igaz ugyanakkor, hogy 2023 márciusában 10,8 százalékos átlagos differenciált béremelést hajtottak végre.

„Ahogy a szakszervezet vezetőinek többször is elmagyaráztuk, a piac fellendülése sokat segített volna abban, hogy eredményes megbeszéléseket folytassunk, azonban a jelenlegi gazdasági helyzet hatással van az üzem termelési mennyiségére. A vállalat mindent megtesz, ami pénzügyileg lehetséges, hogy támogassa a dolgozókat a növekvő megélhetési költségek ellensúlyozására, miközben továbbra is fenn kell tartania a versenyképes üzletmenetet” – érvelt az Arconic hétfői közleményében. Csakhogy ennek némiképp ellentmondott a VDSZ, és azt állította, hogy a vállalatból a tulajdonosok 34 millió dollárnyi adózott nyereséget vittek ki.

Mekkora fizetésemelést harcoltak ki a székesfehérvári cég dolgozói?

Akárhogy is, keddre virradóra aztán megtört az amerikai cég vezetése, és jóváhagyták, hogy 

a termelésben dolgozók 340 ezer forint egyszeri fizetéskiegészítésben részesüljenek a júliusi bérkifizetéssel.

Ezzel a sztrájk véget ért és sikerrel zárult, talán némiképp szokatlan módon Magyarországon. „Elmentünk a falig. Ezzel a megállapodással nyugvópontra kerülhet az Arconic dolgozóinak a fizetése 2023-ra. Ezt az eredményt a sztrájkban részt vevő kollégák érték el, ami egy erős összefogás eredménye” – értékelt Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

Hogyan reagált az Arconic a sztrájkra?

„Olyan megállapodásra jutottunk, amely tovább erősíti az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. dolgozóinak gazdasági biztonságát, miközben fenntartja vállalatunk versenyképességét. Továbbra is kiemelt célunk a partneri kommunikáció folytatása a munkavállalói érdekképviselettel a fenntartható működésünk érdekében” – ezt már a székesfehérvári cég írta kedd délelőtti közleményében. Megerősítették, hogy a június 4-től tartó sztrájkidőszakot megállapodással zárták le június 12-én. Így a 2023 március 1-jétől hatályos 10,8 százalékos (a fizikai állományt kiemelten támogató) differenciált béremelésen túl azoknak a kollégáiknak nyújtanak további támogatást, akiket a mostani gazdasági nehézségek a leginkább érintenek.  

 

Köszönetet mondunk azoknak a munkatársainknak, akik a sztrájk alatt is munkavégzésükkel biztosították az Arconic-Köfém biztonságos és hosszú távú működésének alapjait. Tiszteletben tartjuk azon munkavállalóink álláspontját, akik a munkabeszüntetésben részt vettek, és köszönjük, hogy a biztonsági szabályainkat betartották

 

– húzták alá.  Egyúttal azt is jelezték, az Arconic-Köfém elkötelezett abban, hogy folytassa a tevékenységét Székesfehérváron.