A Balaton kedvező vízállásának köszönhetően megkezdődött a Bahart új hajóinak szállítása a Dunán – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. 

BAHART
Fotó: Bahart

A szerdán délelőtt Komáromból elindult hét hajóból álló konvoj a csütörtök reggeli órákban a Duna budapesti szakaszán haladt keresztül. A konvoj megbontása után a hajók átzsilipelnek a Sió csatornára, és onnan folytatják 121 kilométeres útjukat a Balaton felé. A tervek szerint a hajók a nap végére érkeznek meg a Sió-csatorna torkolatához, a keselyűsi zsiliphez.

A korszerű hajók nemcsak turisztikai szempontból jelentősek, hanem a helyi közlekedésben is fontos szerepet töltenek majd be. 

A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a két új katamarán pedig Balaton és Tomaj néven fog forgalomba állni.

BAHART
Fotó: Bahart

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) a Magyar Turisztika Ügynökség közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja a komáromi hajógyárban készült el 2021-ben. 

Mivel a hajókat a szállítás miatt részlegesen szét kellett szerelni, a forgalomba állás előtt még több hónapos szerelési munkák várhatók a Balatonra érkezésük után. Az összetett logisztikai feladatban a komáromi hajógyár, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és Kirendeltségei, valamint a Bahart munkatársai vesznek részt.