Megjelent a legértékesebb magyar cégek százas listája, amelyben a Forbes a legnagyobb magyar tulajdonú vállalkozásokat rangsorolta. A rangsor bőven tartogat meglepetéseket.

GATTYÁN György
Budapest, 2022. április 3.Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén, a Normafa Club House-ban az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2022. április 3.
Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke nyilatkozik a sajtónak a párt eredményváró rendezvényén, a Normafa Club House-ban az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
MTI/Balogh Zoltán
Megjelent a legértékesebb magyar cégek listája – Gattyán György Docler csoportja csak a második. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A lista hetedik alkalommal készült el. Fő konklúzióként megállapítható, hogy a száz legnagyobb cégből minden harmadik stagnált vagy zsugorodott az elmúlt egy évben. Ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy a top 100 magyar vállalkozás összértéke jelentősen, csaknem 10 százalékkal növekedett egyetlen év alatt, ezzel pedig bőven átlépi az 5000 milliárd forintos szintet. 

Melyik a legnagyobb magyar cég?

Az első helyen a svájci központú MPF Holding zárt, amelynek értékét 408,3 milliárd forintra becsülték. A Felcsuti Zsolt és családja érdekeltségébe tartozó társaság főleg géptartozékgyártásáról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól, valamint hűtő- és fűtőkészülékeiről ismert. A Forbes szerint a vállalat az utóbbi években nagy lendületet vett: 2022-ben átadták Közép-Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárait, és tervezik egy hőszivattyúgyár építését is.

A második helyet a Docler Holding szerezte meg 361,2 milliárd forintos értékkel. A Gattyán György birodalmát képező vállalkozás Luxemburgban és Budapesten székel, leginkább streamingszolgáltatásban és IT-megoldásokban utazik.

A harmadik a Bonafarm csoport, amely Csányi Sándor és a Csányi család agrárérdekeltségének a zászlóshajója. Állattenyésztés, húskészítmény- és tejtermékgyártás, takarmánygyártás, borászat, agrárium tartozik a profiljába. Az anyacég EBITDA-ja 19,9 milliárdról 31,6-ra nőtt 2022-ben. 

A tíz legnagyobb magyar cég:

  1.  MPF Holding – 408,3 milliárd forint
  2. Docler Holding – 361,2 milliárd forint
  3. Bonafarm csoport – 320,4 milliárd forint
  4. Videoton Holding Zrt. – 257,7 milliárd forint
  5. Dayton-Invest Kft. (Wing holding) – 253,7 milliárd forint
  6. Semilab csoport (Flexper Kft.) – 206,1 milliárd forint
  7. Duna csoport (Duna Aszfalt Zrt.) – 168 milliárd forint
  8. Gránit Pólus csoport – 154,2 milliárd forint
  9. Nitrogénművek csoport – 147,9 milliárd forint
  10. Market Építő Zrt. – 127,6 milliárd forint

Visszaadhatnak valamit a magyar cégek a profitjukból: brutális lehet a bérnövekedés jövőre

Szinte borítékolható, hogy az idei évhez hasonlóan 2024-ben is tíz százalék körül nőnek majd a keresetek Magyarországon, egy lényeges különbséggel, hogy az alacsonyabb miatt végre többet fog érni a fizetésünk. A profit húzta infláció és a visszatekintő átárazás után visszakaphatnak valamit a magyar bérből és fizetésből élők.