A francia adatvédelmi felügyelőség (CNIL) 32 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Amazon óriásra, miután jogsértőnek találta a vállalat alkalmazottainak teljesítményét és tevékenységét megfigyelő rendszerét – írta a Bloomberg.

Amazon workers stage walkout and protest outside of Amazon HQ in London
A francia hatóság 32 millió eurós büntetést szabott ki az Amazonra.
Fotó: Rasid Necati Aslim / AFP

Az Amazon módszerei messze túlmennek egy átlagos megfigyelési rendszeren, tolakodóak, a teljes munkaidő alatt nyomon követik a dolgozókat, és ezzel megsértik a jogaikat

– olvasható a CNIL keddi közleményében. A hatóság korábban is keményen kritizálta a vállalat által használt szkennereket, amelyekkel hivatalosan a „dolgozók teljesítményét növelték meg” – többek között a termináloknál töltött időt, valamint az áruk beolvasásának és mozgatásának sebességét is mérték –, negatívan értékelve azokat, akik szünetet tartottak a munkavégzés során. Ezt a CNIL „eltúlzott és illegális gyakorlatnak” nevezte.

Érdekes módon az e-kereskedelmi óriás egy másik, több millió eurós büntetésre is számíthat a hatóságtól a közeljövőben, ugyanis a felügyelet szerint a telephelyeiken a videókamerás megfigyelési rendszerek hiányosak voltak. Ez megnehezíti a balesetek és a visszaélések nyomon követését, amelyekről évek óta panaszkodnak a dolgozók.

Az Amazon a hatóság vádjait alaptalannak nevezte, és nem ért egyet a büntetéssel, fellebbezett is ellene. A vállalat közleménye szerint a raktárkezelő rendszerek „iparági szabványok”, és szükségesek a műveletek biztonságának, minőségének és hatékonyságának fenntartásához, valamint a készletek tárolásának és a csomagok időben és a vásárlói elvárásoknak megfelelő feldolgozásának nyomon követéséhez.

Folytatódik az elbocsátási hullám az Amazonnál

Az online kiskereskedelmi óriás tavaly több mint 27 ezer munkahelyet szüntetett meg az amerikai technológiai elbocsátási hullám részeként, miután a vállalat a koronavírus-világjárvány idején jelentősen növelte a létszámát.