A Fővárosi Törvényszék jogosan semmisítette meg Ryanair légitársaságra még tavaly augusztusban kiszabott 736 ezer eurós bírságot – mondta ki a Kúria. Így a társaság jogerősen is megnyerte a Fogyasztóvédelmi Hivatal elleni perét, szúrta ki a Telex.

Prague,-,June,26,,2022:,Ryanair,Boeing,737,Max,8-200
Fotó: Shutterstock

A Kúria döntése szerint mivel a Ryanair az ÁSZF szerint járt el amikor a rá kiszabott extraprofitadót az utasokra terhelte, ezért nem valósult meg a fogyasztók megtévesztése, ahogy azt a fogyasztóvédelem állította. A Kúria ezzel egy hosszú vitának vet véget.

Az egész ügy 2022-re nyúlik vissza, amikor a kormány bevezette az „extraprofitadót”, amit a Ryanair egyenesen rablásnak nevezett annak fényében, hogy ekkor a légitársaságok a koronavírus járvány miatt veszteségesen működtek. A légitársaság a kormány fenyegetéseire fittyet hányva egy 10 eurós különadó képében áthárította az utasokra a terhet, ami miatt a fogyasztóvédelem 736 ezer eurós (nagyjából 300 millió forintos) büntetést szabott ki rá. A Ryanair jogi úton támadta meg a bírságot, és alkotmányjogi panaszt is benyújtott a törvény miatt – a panaszt 2023-ban utasította el az Alkotmánybíróság. 

További részletek a Telexen.