Az Amazononnál nyomást gyakorolnak a a menedzserekre, hogy alacsony értékeléseket adjanak, amivel az embereket arra késztetik, hogy kilépjenek. A bennfentesek szerint így az Amazon a nagy létszámleépítések zaja nélkül csökkentheti költségeit – írta a Business Insider.

amazon
Fotó: AFP

 

Az Amazon több mint 27 000 embert bocsátott el 2022 vége óta. Egyes alkalmazottak attól tartanak, hogy az Amazon másik taktikát alkalmaz a munkaerő kiselejtezésére: a "csendes kirúgást".

Általában a "csendes kirúgás" azt jelenti, hogy az alkalmazottak kiszorítják olyan feltételek megteremtésével, amelyek miatt felmondanak. 

Az Amazonnál bennfentesek szerint a vállalat ezt úgy teszi, hogy magasabb számú alkalmazottat helyez a teljesítményértékelés legalacsonyabb kategóriájába, szigorúbb hivatalba lépési politikát ír elő.

A Business Insidernek nyolcan nyilatkoztak, akik anonimitásukat kérték, mert nem jogosultak a sajtónak beszélni, de a BI számára ismert a személyazonosságuk.

Az egyik vezető azt mondta a BI-nak, hogy az elbocsátások mellett az összes alkalmazott 10 százalékát célozzák meg teljesítményjavítási tervekkel. Egy másik menedzser elmondta, hogy az URA-céljuk már 12 százalék is. 

Elbocsátások kezdődtek a technológiai szektorban – több ezren már pakolnak is

Egyre nyugtalanabbak a technológiai terület munkavállalói, mert a nagyvállalatok újból leépítési hullámba kezdtek. Több ezer dolgozó veszítette el állását csak az év első tíz napján. Ráadásul a munkahelyeiket már a generatív mesterséges intelligencia is fenyegeti.